21 Φεβ 2017

Π. Ρήγας: Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας

Δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για να βγει η χώρα από τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία που είχε θετικό πρόσημο σταματάει η σεναριολογία και ...
οι απαιτήσεις από το ΔΝΤ που ζητούσαν 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα.
Η συμφωνία θα έχει μηδέν δημοσιονομικό κόστος διευκρίνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι, αν για παράδειγμα ζητηθεί "μείωση του αφορολόγητου, θα υπάρξει αντίστοιχη νομοθέτηση για μείωση του ΦΠΑ, ή του ΕΝΦΙΑ". Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα του πολίτη με στόχο να μην επιβαρύνονται.
Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Ρήγας στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ώστε "να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και να ευθιγραμμιστεί η χώρα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", ενώ όπως είπε "η συζήτηση αυτή θα γίνει τώρα".
"Δική μας επιμονή ήταν ότι έπρεπε να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο και μετά να έρθουν οι θεσμοί, αντίθετα στη Ν.Δ. έλεγαν "κλείστε την αξιολόγηση" δηλαδή να δεχόμασταν τα επιπλέον μέτρα" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά καταδεικνύοντας την "αφωνία" που χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση. (Πηγή: ΑΥΓΗ)


«Θετική εξέλιξη η συμφωνία στο Eurogroup, κατέρρευσε η τυχοδιωκτική προσπάθεια της ΝΔ»

«Θεωρούμε και ελπίζουμε ότι με αυτό που εμείς έχουμε δρομολογήσει θα είμαστε το 2018 εκτός μνημονίου και εκτός επιτροπείας» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Νομίζω ότι είχαμε μία θετική εξέλιξη στην προσπάθεια που γινόταν όλη αυτή την περίοδο. Εμείς επιμέναμε ότι είναι πολιτική η λύση, γιατί είχαμε όλα τα στοιχεία τα οποία ήταν θετικά --επιβεβαιώθηκαν από τη Eurostat και αναγκάστηκαν όλοι να τα δεχθούν» ανέφερε ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζοντας «αποφασιστική νίκη» το ότι «δεν έχουμε πια τα 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ για το 2019».
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστέρηση, γιατί μένει να οριστικοποιηθούν κάποια ζητήματα με βάση τη συμφωνία, που λέει ότι δε θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, κανένα δημοσιονομικό κόστος και νομίζω ότι γρήγορα θα επιτευχθεί και θα ολοκληρωθεί στο τεχνικό της μέρος, καθώς είναι και βούληση όλων των θεσμών». «Μετά από όσα έχει συνεισφέρει η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Θεωρώ ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να μπει σε διαφορετική πορεία με άλλο μείγμα πολιτικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Αυτό συνδέεται βεβαίως και με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Εμείς επιμέναμε ότι η επίλυση του προβλήματος έχει να κάνει με το σύνολο των πολιτικών που ασκούνται στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Ο κ. Ρήγας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κοινοβουλευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι αρραγές, γιατί όλοι έχουμε κατανοήσει -και νομίζω και η ελληνική κοινωνία- ότι είναι τυχοδιωκτική η αντίληψη που υπάρχει από την πλευρά της ΝΔ και μάλιστα επικίνδυνη». «Ήταν ατυχές για εθνικούς ευρωβουλευτές να παρακαλούν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο να μην κλείσει η συμφωνία και να πέσει η κυβέρνηση, καθώς αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ιστορικά» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια, την οποία κάνουν, έχει πέσει στο κενό και κυρίως έχει καταρρεύσει στα μάτια των Ελλήνων πολιτών».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ για το θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα διευκρίνισε: «Όσο αυτή τη στιγμή κόμματα, τα οποία δε θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες, ενώ δεν κοιτάνε τις ευθύνες τους που η χώρα έφτασε μέχρι εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία και νομίζω ότι είναι σαφές ότι αφορά την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, η οποία δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, άρα συνεχίζει να είναι η ουρά της ΝΔ».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή:https://left.gr