23 Ιαν 2017

Εγκρίθηκαν από τον ESM τα πρώτα μέτρα για το χρέος

Το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία είχαν παγώσει προσωρινά μετά την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε....

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει μονομερώς το πάγωμα των μέτρων ώστε να εξεταστεί αν οι έκτακτες παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης ήταν συμβατές με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ESM, το συμβούλιο διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.
Τα μέτρα, όπως έχει αποφασιστεί, αφορούν:
  1. Ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.
  2. Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
  3. Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.
«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η ουσιώδης αυτή ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε επικεφαλής του Ταμείου.
Πηγή: http://tvxs.gr