18 Ιαν 2017

Σύμβουλος Ομπάμα: Βοηθήσαμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

«Η χώρα έχει μέλλον εντός της Ευρωζώνης, κάτι που δεν ήταν δεδομένο το 2011 και το 2012» 
«Η Ελλάδα έχει μέλλον εντός της Ευρωζώνης, είναι θετικό και είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο το 2011 και το 2012», τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ....

«Οι Έλληνες σε διαφορετικές περιστάσεις έχουν επιδείξει μεγάλο κουράγιο στη λήψη δύσκολων αποφάσεων και τους αξίζουν περισσότερα εύσημα από όσα τους αποδίδονται», τόνισε ο Ρόουντς απαντώντας σε ερωτήσεις ελλήνων δημοσιογράφων
«Συχνά ήρθαμε σε σύγκρουση με κάποιους από τους σημαντικούς ευρωπαίους εταίρους μας, διότι συμβουλεύαμε για μια προσέγγιση λιγότερο τιμωρητική, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Σε τελική ανάλυση, όμως, δεν επρόκειτο για δική μας απόφαση. Υπήρχαν σε εξέλιξη -πρωτίστως- οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους και ο ρόλος ο δικός μας ήταν υποστηρικτικός», πρόσθεσε.
Ο Μπεν Ρόουντς τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι για την περίπτωση της Ελλάδος και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου που έχουν υποφέρει, η προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και μείωσης των συνεπειών και του πόνου που προκαλεί η λιτότητα.
«Αυτή δεν ήταν πάντα η προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη την ευκαιρία να επιδιώξει την ανάκαμψη. Όταν ο πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα συζήτησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτή ούτως η άλλως θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Ελλάδα».
Ο απερχόμενος σύμβουλος βοηθός Εθνικής Ασφαλείας επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να δει την επίλυση των διαφορών της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί.
«Αισθανόμαστε ότι με συνέπεια υποστηρίξαμε την Ελλάδα και αποφύγαμε κρίση στην Ευρωζώνη και αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Πιστεύω ότι συμβάλαμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπήρξαν στιγμές που αυτή δεν ήταν δεδομένη και κοιτώντας πίσω το 2011 και το 2012, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη κι αν η ίδια η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε κάποιου τύπου ευρύτερη κρίση. Αυτό που νομίζω ότι ήμασταν σε θέση να κάνουμε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν να αναλάβουμε δράση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις».
Ο κ. Ρόουντς πρόσθεσε ότι έγιναν αρκετά για να παραμείνει η κατάσταση εντός τροχιάς και να διατηρηθεί κάποια σταθερότητα στην Ευρωζώνη, όμως δεν θεωρεί ότι έγιναν αρκετά για να προωθηθεί ο τύπος της ανάπτυξης για τον οποίο οι ΗΠΑ πίεσαν την Ευρώπη να επιδιώξει.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr