31 Ιαν 2017

ΗΠΑ κατά Γερμανίας: Χειραγωγείτε το ευρώ για να κερδίζετε σε βάρος όλων

Επίθεση κατά της Γερμανίας για τις μεθοδεύσεις της στην οικονομική και νομισματική πολιτική εξαπέλυσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του νέου ...
Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε στους Financial Times πως η Γερμανία χρησιμοποιεί ένας «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς εταίρους της, ανάμεσα στους οποίες είναι και οι ΗΠΑ. Το ευρώ είναι ένα υπόγειο «γερμανικό μάρκο», ευρέως υποτιμημένο, σημείωσε.
«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (σ.σ.: το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο “γερμανικό μάρκο” που είναι ευρέως υποτιμημένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η διαρθρωτική εμπορική ανισορροπία που διατηρεί η Γερμανία με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ υπογραμμίζει την οικονομική ετερογένεια στους κόλπους της ΕΕ και συνεπώς (η TTIP) είναι μια πολυμερής συμφωνία μεταμφιεσμένη σε διμερή συμφωνία» υποστήριξε ο Ναβάρο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ναβάρο. «Δεν θα σχολιάσουμε», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία, δήλωσε πως η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την αξία του ευρώ, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως είπε η Γερμανία ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, που εν πολλοίς ορίζει την συναλλαγματική ισοτιμία.
Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε η Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αλλάξει την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική. Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε πως η απόλυτη νομισματική ανεξαρτησία είναι η πάγια γραμμή του Βερολίνου ήδη από την εποχή την γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, πριν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπογράμμισε δε ότι οι γερμανικές εταιρείες δρουν στην παγκόσμια αγορά έχοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και σε περιβάλλον δίκαιου ανταγωνισμού.
Πηγή: http://tvxs.gr