30 Ιαν 2017

Μυστικές επαφές Σόιμπλε - Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Με παρασκηνιακές επαφές Σόιμπλε - Λαγκάρντ, μυστικές συσκέψεις στις Βρυξέλλες και συμβιβαστικές προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν φέρεται να επιχειρείται η απεμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ  του euro2day.gr και της ...
δημοσιογράφου Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για το ελληνικό θέμα του χρέους και της αξιολόγησης.
Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αποκαλύπτει δύο στοιχεία:
1ον. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ασχοληθεί η ίδια κατά την προεκλογική της εκστρατεία με την Ελλάδα και αφήνει τον υπουργό της να επικοινωνεί πλέον ο ίδιος με την κ. Λαγκάρντ (κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν καθώς συνομιλητής του ήταν ο κ. Τόμσεν) και
2ον. Υπάρχει η υπόγεια πολιτική γραμμή που προσπαθεί να ανακόψει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του ΔΝΤ και της ομάδας Τόμσεν.
Οι τρεις μυστικές συσκέψεις για την Ελλάδα

Καλά πληροφορημένη πηγή του Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr, ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» λύσης. 
Είναι η ίδια πηγή ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες επίσης στο euro2day.gr ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τον Μάρτιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές.
Η μία σύσκεψη έγινε το πρωί της Πέμπτης σε επίπεδο mission chiefs των τεσσάρων θεσμών, όπου συζητήθηκε το πολιτικό αδιέξοδο και η στάση του ΔΝΤ μετά την καταγραφή του προσχεδίου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Η δεύτερη σύσκεψη έγινε πάλι σε επίπεδο mission chiefs, με την παρουσία στελεχών της Κομισιόν και του EuroWorking Group στο περιθώριο του Eurogroup και μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η τρίτη και σημαντικότερη έγινε μυστικά, μετά το τέλος του Eurogroup, κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετείχαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ δεν ήταν παρόντες.
Η ομάδα αποφάσισε ότι λόγω και των σαφών προειδοποιήσεων της ΕΚΤ για πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης, της μεγάλης αβεβαιότητας της προεδρίας Τραμπ (που επίσης συζητήθηκε στο Eurogroup), της εύθραυστης κατάστασης που βρίσκονται οι Ιταλία και Πορτογαλία, θα ήταν σωστό οι ελεγκτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο όταν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί οι αδιέξοδες συζητήσεις από εδώ και πέρα θα παρακολουθούνται πιο στενά από τις αγορές, λόγω και των εκλογικών κύκλων.
Τι θα ζητήσουν από τον Τσίπρα
Στο ρεπορτάζ του euro2day.gr  επισημαίνεται ακόμη:

Όπως μας ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, ο κ. Σόιμπλε έχει πει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση πλέον με την ίδια την κ. Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας και ότι μπορεί να βρεθεί λύση ως τον Μάρτιο με τα εξής δεδομένα, στα οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι υπουργοί που βρίσκονταν στη σύσκεψη:
1. Μέσα στις επόμενες μέρες - αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας αυτή την Παρασκευή - θα δοθεί μήνυμα σε κορυφαίο επίπεδο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν υποχωρήσει σε τρία βασικά σημεία: ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο και ενέργεια - και εάν δεχθεί νομοθέτηση των μέτρων έστω μόνο για το 2019, τότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να φωτογραφηθεί μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Αυτό, κατά την ομάδα των υπουργών, θα «βοηθήσει» και την κ. Λαγκάρντ να προτείνει την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. 
Το «καρότο» σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μια παράγραφος που θα αναφέρει ρητά ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η χώρα κινείται μέσα στους στόχους. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική τέτοια νομοθέτηση, όμως η ομάδα φέρεται να αποφάνθηκε ότι νομική διέξοδος μπορεί να βρει η Αθήνα, εάν το θελήσει.
2. Μετά από πίεση της ομάδας, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν βλέπει αρνητικά να συζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζεται, ότι θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ΕΚΤ, ώστε να προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για την επιστροφή στις αγορές στις αρχές του 2018, σε συνδυασμό με μια προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL+.
Οι «σκέψεις» της Κομισιόν
Ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν με τον οποίο συνομίλησε το Euro2day.gr διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πραγματικό σχέδιο του κ. Σόιμπλε και αναφέρει τις κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε να μη βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που θα ελάφρυνε το κλίμα για την Ελλάδα και οι αποφάσεις θα ήταν σαφώς πιο «ομόφωνες».
Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης στην ΕΕ αφού η Ευρώπη έχει πλέον τη δική της εργαλειοθήκη και παρά την επίσημη στάση του, είναι θέμα χρόνου πότε θα εκφράσει την άποψή του για τον ρόλο του ΔΝΤ.
Ο κ. Σόιμπλε όμως, ίσως και λόγω του πεισματικού του χαρακτήρα, θα προσπαθήσει να πιέσει για το σενάριο που αναφέραμε πιο πάνω, μόλις κλείσει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2016 και δει πού στέκονται τα μεγέθη.
Κομισιόν και Αθήνα επιμένουν να μιλούν για υπεραπόδοση, η οποία θα αναγκάσει και το ΔΝΤ να επαναξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εάν δεν βρεθεί λύση, ο κ. Σόιμπλε αναμένεται - όπως όλα δείχνουν - να στήσει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα στον τοίχο, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα τον Ιούνιο.

Αθήνα και ΕΕ δεν θέλουν εκλογές
Κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο, που προφανώς έχει μιλήσει και με τις δύο πλευρές, ούτε η Αθήνα, ούτε η ΕΕ επιθυμούν εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία αυτή τη στιγμή.
Κατά τη δική του προσωπική άποψη, τα πράγματα πρέπει να κυλήσουν ομαλά με τις λιγότερες απώλειες και από τις δύο πλευρές μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όπου ο ίδιος θεωρεί ότι πολλά θα αλλάξουν ακόμα και με παραμονή της Α. Μέρκελ.
Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, εάν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το υπεραισιόδοξο σενάριο, ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ να θέσει εκ νέου θέμα αξιοπιστίας των προβλέψεων του ΔΝΤ.
Ο παράγων Κύπρος
Ακόμα ένας λόγος που ο κοινοτικός αξιωματούχος πιέζει υπογείως τόσο την κ. Λαγκάρντ όσο και τον κ. Σόιμπλε για συμβιβασμό τον Μάρτιο είναι και το γεγονός ότι άπαντες προετοιμάζονται για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτείται πολιτική σταθερότητα και στην Ελλάδα…
Η Bild επαναφέρει το Grexit
Στην άλλη όχθη, πάντως, εκείνη της σκληρής γραμμής, η γερμανική Bild επικαλείται στο σημερινό της φύλλο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής περιόδου το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα κινηθεί προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή την έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. 
Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.
Πηγή: http://tvxs.gr