16 Ιαν 2017

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμά

H Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμά της, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα South China Morning Post. O Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM έχει χρηματοδοτήσει έως τώρα τα ...
προγράμματα διάσωσης πέντε χωρών της Ευρωζώνης. «Τέσσερις από αυτές τις πέντε χώρες αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας: Η Ιρλανδία και η Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει μία ειδική περίπτωση, αλλά μπορεί επίσης να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμά της, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν εξέλθει από τα δικά τους προγράμματα διάσωσης», ανέφερε.
Η Ελλάδα σημείωσε ο Ρέγκλινγκ εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ ετησίως, χάρη στους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από τον ESM, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ της. Τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αποτελούν μία περαιτέρω ένδειξη της οικονομικής αλληλεγγύης των εταίρων της, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας: «Θα μειώσουν το επίπεδο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060».
Επίσης, μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr