14 Ιαν 2017

Βούτσης: Κίνηση ρεαλισμού οι δηλώσεις του Σόιμπλε

«Πρόκειται για μια κίνηση ρεαλισμού πάνω σε μία παρτίδα σκακιού, στην οποία διαδραματίζει πολύ μεγάλο και πολύ αρνητικό ρόλο κάθε καθυστέρηση από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων και ειδικά από την πλευρά του κ. Σόιμπλε», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ...
μιλώντας στο «Κόκκινο», σχετικά με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Suddeutsche Zeitung, ότι θα μπορούσε ο ΕSM να αναλάβει τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να είναι αναγκαία η παράταση της συμμετοχής του ΔΝΤ σε αυτό.   
«Είναι θετική η κίνηση υπό την έννοια ότι μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο, όπως έπρεπε να έχει συμβεί από τον Νοέμβριο», είπε ο κ. Βούτσης και συνέδεσε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με δύο παραμέτρους. Η πρώτη, τόνισε, είναι η  γενική αναμονή εν όψει της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ. Το τοπίο αλλάζει, σημείωσε, εάν στις ΗΠΑ επικρατήσει η αντίληψη ότι επιβάλλεται μικρότερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
«Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν με το 17% που έχουν στο ΔΝΤ και το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες, οι οποίες ευλόγως δεν θέλουν τέτοια ανάμειξη, τα πράγματα αλλάζουν», επεσήμανε. «Όλα αυτά θα διευκρινιστούν αρχές  Φεβρουαρίου», υπενθύμισε.
Η δεύτερη παράμετρος, με την οποία ο πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε την τοποθέτηση του Σόιμπλε, είναι η διάθεσή του να καθησυχάσει κύκλους μέσα στην ίδια τη Γερμανία, οι οποίοι δεν θα ήθελαν «την περιπέτεια ενός νέου προγράμματος».
Η εξέλιξη αυτή, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής, δείχνει πως αποδίδει η πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή η αρχή πως, «εφόσον τηρείται το πρόγραμμα και εφόσον η ελληνική οικονομία κινείται σε ρυθμούς, ίσως και καλύτερους των αρχικώς αναμενόμενων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί επιβολή νέων μέτρων».   
Ο κ. Βούτσης ρωτήθηκε πόσο καθησυχαστικό είναι για την ελληνική κοινωνία το σενάριο που «θέλει» τη χώρα να έχει να κάνει αποκλειστικά με τη Γερμανία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με το Βερολίνο που θεωρεί «βιώσιμο» το χρέος, που επιμένει στο στόχο για τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) και το οποίο δυσφορεί ακόμη και με  την «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε αρχικά ότι το ερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως αναφέρεται στο τρίτο πρόγραμμα και όχι σε ανάγκη συμφωνίας για τέταρτο. Ερωτηθείς σχετικά με τη… συνήθεια του Β. Σόιμπλε, να «βλέπει» διαρκώς ασυνέπειες στην τήρηση του προγράμματος και μέτρα που εκκρεμούν, ο κ. Βούτσης ανέφερε:
«Δεν έχουμε συνομολογήσει μόνο με τον κ. Σόιμπλε. Ούτε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και πάγια μια “Γερμανική Ευρώπη”. Όπως βλέπετε, σε επίπεδο απόψεων υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην Ευρώπη. Είναι πολύ ευρύτερο, τώρα το μέτωπο της λιτότητας. Φυσικά υπάρχει ρευστότητα, μέσα στην οποία εκδηλώνονται και εύλογες ανησυχίες. Δεν “ωραιοποιώ” την κατάσταση, ούτε παραγνωρίζω τις δυσκολίες, το πρόβλημα που έχει ο κόσμος στην τσέπη του. Ας μου επιτραπεί όμως, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, να καταθέσω μια αισιοδοξία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr