26 Ιαν 2017

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ούτε με πλεονάσματα 3,5%

Νέο θρίλερ στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δείχνουν διαρροές από την Ουάσιγκτον σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους απέχει μακράν ακόμη και από τις γερμανικές θέσεις.
Κατά τις εν λόγω διαρροές, ...
το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να κριθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο Σόιμπλε - δηλαδή, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.
Η εν λόγω έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται επί μήνες, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Εάν, δε, έως τότε δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή, το περιεχόμενό της εκτιμάται ότι θα καταστήσει απαγορευτική τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Είναι προφανές ποιοί ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις διαρροές, τόνισαν ότι «είναι προφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υποτιθέμενες κωλυσιεργίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα στην πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος».
Οι διαρροές ήρθαν λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup όπου αναζητείται η δίοδος απεμπλοκής της αξιολόγησης με στόχο την τελική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου
Στην κατεύθυνση αυτή από το πρωί υπήρξε θερμό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις Βρυξέλλες παίχτηκε και «μίνι θρίλερ» με την παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο Eurogroup. Αρχικά, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ασθένεια, στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό ότι θα μετάσχει στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Τα δύο σενάρια για τον κόφτη
Στη συνεδρίαση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται με την πρόταση για παράταση του «κόφτη» για έναν χρόνο χωρίς νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (αφορολόγητο, συντάξεις).
Στον αντίποδα, η πλευρά Σόιμπλε έχει διαρρεύσει ότι θα βάλει στο τραπέζι πρόταση «take it or leave it» που θα περιλαμβάνει σκληρό «κόφτη» με ρήτρα αναίρεσης, δηλαδή ψήφιση από τώρα των μέτρων για μετά το 2018 και ακύρωσή τους εάν αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται.
«Οπλο» το υψηλό πλεόνασμα
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν στην απογευματική συνεδρίαση να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό «όπλο» το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2016 - ένα πλεόνασμα 4,4 δις ευρώ που κινείται μεταξύ του 1% και του 1,5% και είναι υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 0,5%.
«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει […] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018», δήλωσε έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.
Πηγή: http://tvxs.gr