9 Δεκ 2016

Η ΕΚΤ τράβηξε την πρίζα και η Ιταλική Monte Paschi οδηγείται σε «bail in»

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Ιταλικής τράπεζας Monte Paschi για παράταση χρόνου ώστε να πραγματοποιήσει ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δις ευρώ και να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Η Monte Paschi είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της ...
Ιταλίας και η αρχαιότερη της Ευρώπης. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, η ταλική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κούρεμα τουλάχιστον στους κατόχους ομολόγων της, οι οποίοι είναι ακόμη και μικροεπενδυτές.
Βάσει της απόφασης που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάσωση μιας τράπεζας πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοί της, μετά οι ομολογιούχοι και στο τέλος, αν χρειαστεί, οδηγείται και σε κούρεμα καταθέσεων.
Σε περίπτωση που η Monte Paschi δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, τότε υποχρεωτικά θα προχωρήσει σε κούρεμα στους κατόχους ομολόγων της και έτσι θα γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη μετά τις κυπριακές, που θα πράξει κάτι τέτοιο.
Στην ανακοίνωση της είδησης η μετοχή της τράπεζας έκανε limit down  και η η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας προχώρησε στην παύση της διαπραγμάτευση της.
Πηγή: http://tvxs.gr