5 Δεκ 2016

Συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Πρώτο βήμα
Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα....
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι τα εξής:
  • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε από τα 28 έτη στα 32,5 για αποπληρωμή. Οι δόσεις επίσης θα είναι πιο μικρές.
  • Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
  • Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη των μέτρων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφορικά με την τεχνική συμφωνία «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.
Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
* Περισσότερα σε λίγο...
Πηγή: http://tvxs.gr