5 Δεκ 2016

Ευρωβουλευτές προς Eurogroup: Πάρτε μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Άρθρο - ανοικτή επιστολή, αναφορικά με το σημερινό Eurogroup και την ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο δημοσιεύεται στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv», συνέταξαν και ...
συνυπογράφουν τρεις ευρωβουλευτές. Η Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άρθρο καταγράφει «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».
Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να στείλουν αυτό το μήνυμα, γιατί το να μην κάνουν τίποτα θα σήμαινε πως αφήνουν την Ελλάδα να εξαντληθεί και τους Έλληνες χωρίς ελπίδα, παρότι η ίδια η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017, για πρώτη φορά από το 2008» σημειώνουν και προσθέτουν:
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τη σελίδα της κρίσης την γυρίζουμε όλοι μαζί. Έχουν κάνει θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών.
» Στην Ελλάδα, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 38% μεταξύ 2009 και 2014. Έως πρόσφατα, η παιδική φτώχεια είχε αυξηθεί, καθώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών, τομείς όπως της εκπαίδευσης και της υγείας είχαν αποσυντεθεί».
Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι σε μια εποχή που «η εκλογή του κ. Τραμπ, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς απειλούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, τις κοινωνικές αξίες, και το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι επείγουσα ανάγκη τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, να στηρίξουν την ενότητά τους».
Πηγή: http://tvxs.gr