14 Δεκ 2016

Ο ESM «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα

Αντίποινα;
Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την ...
έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας  μια έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους από την υπεραπόδοση των εσόδων και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης.
Το θέμα προέκυψε μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί αν οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. «Ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Λίγο αργότερα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ESM δήλωσε: «Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΔΝΤ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις.
Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν».
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείσα σχετικά με το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας να υπάρξει πόρισμα από τους θεσμούς, δήλωσε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.
Σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».
Μαξίμου: Διαδικαστικό το θέμα
Σχετικά με την απόφαση του ESM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, από το Μαξίμου κάνουν λόγο «διαδικαστικό» ζήτημα έως ότου αξιολογήσουν οι θεσμοί τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Πηγή: http://tvxs.gr