4 Δεκ 2016

Σταϊνμάγερ: Απαραίτητος και αδιαμφισβήτητος σύμμαχος της Γερμανίας η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επόμενος πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τον ...
«απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο σύμμαχο της Γερμανίας». Μιλώντας σε Έκθεση που εγκαινίασε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες», ο Φρανκ Βάλτερ Σαϊνμάγερ τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα».
«Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα», σημείωσε και αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ασκώντας κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του.
«Ηταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι για τη Γερμανίας ένας απαραίτητος και αδιαμφισβήτητος εταίρος». Υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ενα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο».
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας για το Κυπριακό  έστειλε σαφές μήνυμα, επισημαίνοντας πως  «δεν θέλουμε καμία χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι έξω από την Ευρώπη να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου».
Για την επίσκεψη του κ. Σταϊμάγιερ είπε πως στην Αθήνα θα συζητήσουν για την έγκριση ενός κοινού πλάνου δράσης φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
«Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου. Είμαστε εμείς που ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, ότι αυτό το εγχείρημα θα προχωρήσει και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο και ισχυρή δύναμη στον 21ο αιώνα» σημείωσε.
Πηγή: http://tvxs.gr