13 Δεκ 2016

Κοτζιάς: Δεν είναι σύμβουλός μου ο Συρίγος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αναφορές που παρουσίαζαν τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο ως σύμβουλό του. «Ήταν στέλεχος επί κυβερνήσεων ΝΔ, όχι δικός μου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών....
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε με αρνητικό τρόπο μια ομιλία του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «εξ Ελλάδος επισκέπτες, που κάνουν μαθήματα πατριωτισμού», διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρετε στην υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση.
«Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για το κυπριακό από "πολιτικά βαποράκια", απόψεις του εξαιρετικού καθηγητή 'Α.Συρίγου, στελέχους και ΓΓ κυβερνήσεων ΝΔ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Κοτζιάς. «Φυσικά, πέρα από την εκτίμησή μου, καμία περαιτέρω σχέση δεν έχω μαζί του, πόσο μάλιστα αυτή του συμβούλου», επισημαίνεται.
Συνεργάτες του υπουργού κάνουν λόγο για μία άθλια επίθεση σε μία προσπάθεια να στοχοποιήσουν εκ νέου τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και να του αποδώσουν ευθύνες τις οποίες δεν έχει, ψαρεύοντας σε θολά νερά με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων που συνηθίζουν να παίζουν μικροκομματικά επικίνδυνα παιχνίδια απαξιώνοντας την Ελλάδα επί της ουσίας αντί του υπουργού. Και δεν διστάζουν, προκειμένου να δημιουργήσουν θόρυβο, να χρησιμοποιήσουν ψεύδη που εύκολα καταρρίπτονται.
Συρίγος: «Ιστορίες για αγρίους»
Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σοκαρισμένος από τη διάσταση που πήρε το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορίες για αγρίους» και έκανε λόγο για «διαστρέβλωση του λόγου του».
«Πρώτα βγήκε ότι είμαι υπέρ της προσαρτήσεως, μετά υπέρ της διχοτομήσεως και τώρα βγαίνει ότι είμαι και σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά. Με τον οποίο υπενθυμίζω ότι έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις, μου παρουσίασε και το βιβλίο μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικούς χώρους, έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβερνήσεως και θα ήταν αστείο να πάω ως σύμβουλος του, δηλαδή τι να πω?», είπε και πρόσθεσε:
«Με θλίβει το κλίμα. Βλέπω να δημιουργείται ένα κλίμα αντίστοιχο της δεκαετίας του '60, τελικά, μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή κατοχή της Κύπρου. Μεταξύ του 1963 και 1974 Αθήνα και Λευκωσία δεν συνομιλούσαν. Ο Παπανδρέου κατηγορούσε τη Λευκωσία ότι “άλλα συμφωνούμε άλλα πράττετε”: Μη φτάσουμε σε μία αντίστοιχη κατάσταση τώρα. Μη χωριστούμε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, Η Ελλάδα δεν έχει άλλο περιθώριο, η Κύπρος δεν έχει άλλο συμπαραστάτη διπλωματικό εκτός από την Ελλάδα. Μην πάμε σε μία διαπραγμάτευση έτσι».
Πηγή: http://tvxs.gr