4 Δεκ 2016

Νίκη του «πράσινου» Βαν ντερ Μπέλεν στις Αυστριακές εκλογές

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των Πρασίνων, είναι ο νικητής των Προεδρικών εκλογών στην Αυστρία επικρατώντας του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ. Ειδικότερα σύμφωνα με ...
τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, οπότε είναι ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα ποσοστά, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι πλέον απίθανο να αλλάξει.
Όπως συμβαίνει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Αυστρία έχουμε ανατροπή των δημοσκοπικών εκτιμήσεων, που έδιναν προβάδισμα της ακροδεξιάς. Μάλιστα Νόρμπερτ Χόφερ εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit. Τουλάχιστον στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας υπήρξε σωστή εκτίμηση από τα exit polls, που με το κλείσιμο της κάλπης έδωσαν προβάδισμα 7 μονάδων στον Μπέλεν.
Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων, που εκτιμάται πως φτάνουν τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί.
Πάντως καθώς ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν προηγείται στην πρώτη καταμέτρηση, τότε θεωρείται απίθανο να χάσει την εκλογική μάχη, καθώς εκτιμάται πως οι επιστολικές ψήφοι θα τον ευνοούν ακόμη περισσότερο, όπως συνέβη στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
Με το 53,6% που συγκέντρωσε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν σημειώνει αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν είχε επικρατήσει οριακά με μόλις 50,3%, δηλαδή με λιγότερο από 31.000 ψήφους.
Η ακροδεξιά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία έκανε δεκτή το αίτημα για επανάληψη των εκλογών εξαιτίας παρατυπιών στη διαδικασία της καταμέτρησης. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κάποιες χιλιάδες επιστολικών ψήφων καταμετρήθηκαν εκτός του οριζομένου χρονικού πλαισίου, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, σε μία πρακτική ωστόσο που γενικώς εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες.
Με την επικράτησή του ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν γίνεται ο πρώτος πολιτικός στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που αναλαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου και δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Αυτή τη φορά η ακροδεξιά παραδέχεται την ήττα
Το ακροδεξιό κόμμα FPΟ παραδέχτηκε την ήττα του. Ο  Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του. «Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «βαθιά λυπημένος» για την ήττα του.
Πηγή: http://tvxs.gr