14 Δεκ 2016

“Ανθισμένα βότανα της Ελληνικής γης” η νέα σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Με το ζεστό άρωμα του ανθισμένου φασκόμηλου υποδέχονται τον φετινό χειμώνα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενσωματώνοντας την καινοτομία της εκτύπωσης με την προσθήκη αρώματος στο γραμματόσημο των 2,62€.Η νέα Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων περιλαμβάνει, εκτός από το «μυρωδάτο» φασκόμηλο, πέντε ακόμα «Ανθισμένα Βότανα της Ελληνικής Γης» και αποτελεί ύμνο στον πλούτο της ελληνικής υπαίθρου....

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση «Με αφορμή την κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Ανθισμένα Βότανα της Ελληνικής Γης», η Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελένη Σκαλτσα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σημειώνουν:
«Η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυτικούς οργανισμούς, διαθέτοντας τουλάχιστον 6.600 είδη και υποείδη Πτεριδοφύτων και Σπερματοφύτων. Η γεωγραφική τοποθέτηση της χώρας στην άκρη τριών ηπείρων, η τοπογραφία της, η κλιματική διαφοροποίηση των επιμέρους περιοχών της, το ποικίλο γεωλογικό υπόβαθρο και η ταραγμένη γεωιστορία της έχουν συμβάλλει στον πλούτο αλλά και στη σπανιότητα των ειδών της χλωρίδας, καθώς ένα ποσοστό περίπου 22% καταλαμβάνεται από ενδημικά φυτά, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει ευτυχίσει να διαθέτει γραπτή ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών. Η αρχέγονη αναζήτηση βοτάνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας έχει καταγραφεί και μεταδοθεί στις επόμενες γενεές, θεμελιώνοντας τη σύγχρονη επιστήμη της Φαρμακευτικής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 80% του ανθρώπινου πληθυσμού χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα κυρίως ή αποκλειστικά τα φαρμακευτικά φυτά ως μέθοδο θεραπείας. Ορισμένα από τα φαρμακευτικά φυτά της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζονται σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, γεφυρώνοντας την παραδοσιακή χρήση με τη σύγχρονη επιστήμη, την εμπειρία χιλιάδων ετών με τη σημερινή ανάγκη για απόδειξη και ερμηνεία των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων.»
* Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον Δρα. Ελευθέριο Καλπουτζάκη & τον Κωνσταντίνο Πολυμενάκο για την παραχώρηση υλικού που διευκόλυνε σημαντικά την έκδοση της παρούσας Σειράς.
ΚΛΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
€0,20
Λαδανιά / Cistus creticus
1.500.000
€0,40
Δίκταμος / Origanum dicatmus
750.000
€0,50
Υπερικό / Hypericum empetrifolium
100.000
€0,72
Τσάι του βουνού / Sideritis clandestina
750.000
€1,00
Ρίγανη / Origanum vulgare
1.500.000
€2,62
Φασκόμηλο / Salvia fruticosa
1.000.000
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ :29 X 42 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων
ΣΧΕΔΙΑΣΗ :Ανθούλα Λύγκα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ :Πολυχρωμία ( οffset )
ΕΚΤΥΠΩΣΗ :“VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ :Κυκλοφορούν στις 15 Δεκεμβρίου 2016 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2018, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.
Κυκλοφορούν επίσης:
1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (5.000 X 2 τεμ. ή 5. 000 σετ)
Έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 8,00 € ανά σετ.
2. ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ (τεμ. 1.000)
Διατίθενται προς 9,00 € ανά τεμάχιο.
3. ΑΠΛΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΕΙΡΑΣ (τεμ. 1.000)
Διατίθεται προς 17,50 € ανά τεμάχιο.
4. ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΞΙΜΟΥΜ PREPAID (1.000 σετ)
Διατίθενται προς 9,60 € ανά σετ.
Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ που θα αποσυρθούν στις 14 Δεκεμβρίου 2018.
Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0,72 €. »
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr