8 Δεκ 2016

ΔΝΤ: Θέλουμε πλεονάσματα 1,5%

Η Δήλωση
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, επισήμανε πως το Ταμείο επιμένει στη θέση του για 1,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως είπε, οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της ...
ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων.
Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Ο Τζέρι Ράις επισήμανε πως το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Αυτός είναι και ο στόχος που στηρίζει το ΔΝΤ, τόνισε.
«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν μη ρεαλιστικό στόχο. Αν συμφωνηθεί αυτός ο στόχος τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν αυτοί οι στόχοι.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται «με μία φωνή», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ.
Ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: http://tvxs.gr