1 Νοε 2016

Χρέος και ασφαλιστικό στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου

Σε έγγραφο που αφορά στην ατζέντα του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου o Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους....
Όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα -αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου- που επεξεργάζεται ο ESM.
Στο ίδιο έγγραφο ο Ντάισελμπλουμ καθιστά σαφές ότι τα πρώτο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι ξανά το ασφαλιστικό, ενώ προσδιορίζει χρονικά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μεταξύ της 14 και 21 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων».
Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης -πιθανώς, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης- και της αγοράς εργασίας.
Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα, και την εκπαίδευση.
Σημειώνει, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Τι αναφέρει η επιστολή για το χρέος
Γίνεται σαφές στην επιστολή ότι μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των οφειλών προς ιδιώτες ο ESM ενέκρινε την καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, και έτσι «ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος και αυτό ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Και εξηγεί ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις «συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αλλά και παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο».
Γίνεται σαφές ότι «ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».
Πηγή: http://tvxs.gr