16 Νοε 2016

Τι ρόλο παίζει το κάθε όχημα στην αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα

Οι Αθηναίοι που έτυχε να δουν αυτές τις μέρες την αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα, θα έπρεπε να περιμένουν κάμποση ώρα μέχρι να περάσει και το τελευταίο όχημα!
Αυτό γιατί, η προεδρική αυτοκινητοπομπή, ή αλλιώς το «πακέτο» όπως κωδικά ονομάζεται, ...
μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες οχήματα, με το πρώτο εξ αυτών να προηγείται σε απόσταση 5 λεπτών από την υπόλοιπη πομπή!
Αν και τα οχήματα που αποτελούν την προεδρική αυτοκινητοπομπή ενδέχεται κάθε φορά να διαφέρουν ανάλογα και με τις ενδεχόμενες απειλές που η μυστική υπηρεσία θεωρεί ότι υπάρχουν, εντούτοις ορισμένα οχήματα εμφανίζονται κάθε φορά που ο πρόεδρος μετακινείται.
obamansbsa3
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τίποτα δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιβαίνει στο ειδικά σχεδιασμένο για τον ίδιο όχημα, στη μέση της αυτοκινητοπομπής. Ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στην αυτοκινητοπομπή ή ακόμη και στο ελικόπτερο που ορισμένες φορές πετάει από πάνω, όπως αναφέρει άλλωστε το The Atlantic.
Το περιοδικό έχει επιχειρεί να παρουσιάσει αναλυτικά τα οχήματα που συγκροτούν την προεδρική αυτοκινητοπομπή, με την υποσημείωση ότι οι πληροφορίες προήλθαν από δημόσια δεδομένα και χρόνια παρατήρησης των προεδρικών μετακινήσεων κι όχι από πληροφορίες που παρείχαν μυστικές υπηρεσίες, αφού βέβαια η ακριβής περιγραφή παραμένει ένα απόρρητο μυστικό για λόγους ασφαλείας.
obamansbsa2
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα οχήματα:
Πρώτη θέση το route car. Κινείται σε απόσταση 5 λεπτών από την υπόλοιπη πομπή και διασφαλίζει ότι ο δρόμος είναι «καθαρός».
Δεύτερο το pilot car. Προπορεύεται 1 λεπτό από την πομπή και επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος είναι όντως ασφαλής.
Ακολουθεί το lead car που ουσιαστικά ηγείται της διαδρομής.
obamansbsa4
Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι δίδυμες λιμουζίνες Cadillac. Η μία είναι το «Beast» το όχημα-φρούριο στο οποίο επιβαίνει ο αμερικανός πρόεδρος και η άλλη το «spare», το αυτοκίνητο-«δόλωμα». Προκειμένου να μην γνωρίζει κανείς σε ποιο όχημα βρίσκεται ο πρόεδρος, άλλοτε το αυτοκίνητο-«δόλωμα» προπορεύεται του «stagecoach» (το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει ο πρόεδρος) κι άλλοτε το ακολουθεί.
obamansbsa5
Αμέσως μετά ακολουθεί το «halfback», το SUV των μυστικών υπηρεσιών.
Έβδομο είναι το αυτοκίνητο με το σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας, με απόρρητη κωδική ονομασία.
Τα δύο επόμενα είναι τα «control» και «support» οχήματα, στα οποία επιβαίνουν γιατροί και στρατιωτικοί.
obamansbsa6
Δέκατο στη σειρά κι ίσως ένα από τα σημαντικότερα οχήματα της αυτοκινητοπομπής, το «cat», στο οποίο βρίσκεται η ομάδα των ειδικών δυνάμεων με την ονομασία «Hawkeye Renegade».
Στην 11η θέση της πομπής, βρίσκεται το «id car». Χρησιμοποιείται από πράκτορες οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες και την ομάδα δράσης.
Ακολουθεί το όχημα με το χαρακτηριστικό σχήμα που είδαμε και στους ελληνικούς δρόμους, το κωδικό όνομα του οποίου είναι απόρρητο. Είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό χημικών, βιολογικών και ραδιενεργών απειλών. Επιπλέον, λειτουργεί και για άλλες απόρρητες δράσεις.
obamansbsa10
Στη συνέχεια βρίσκονται βαν με δημοσιογράφους οι οποίοι συνοδεύουν τον πρόεδρο.
Ακολούθως, έρχεται το «roadrunner», το βαν του Γραφείου Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, το οποίο διασφαλίζει την ασφαλή επικοινωνία του προέδρου και των υπόλοιπων οχημάτων της αυτοκινητοπομπής με τον έξω κόσμο.
Στο τέλος ακολουθεί ασθενοφόρο. obamansbsa7 obamansbsa9 
Πηγή: http://www.newsbeast.gr