23 Νοε 2016

Η κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ κρίνει την υπόθεση του χρέους

Στο παζάρι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ θα κριθεί , για και ακόμη φορά, η υπόθεση του ελληνικού χρέους, με πυξίδα τις πολιτικές σκοπιμότητες εκατέρωθεν και με χρονοδιάγραμμα ανοιχτό πιθανότατα και πέραν της 5ης Δεκεμβρίου. Αιχμή της κόντρας ...
παραμένουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία το ΔΝΤ επιμένει να καθοριστούν – στο γενικό τους έστω πλαίσιο – από τώρα, αλλά και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 όπου η πλευρά Σόιμπλε εμφανίζεται ανυποχώρητη στη σκληρή γραμμή της «λιτότητας διαρκείας».
Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα στο Βερολίνο
Η έκβαση του μπρα ντε φερ μεταξύ των δυο δανειστών θα καθορίσει και το εάν – και υπό ποιους όρους – θα μετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με το πρώτο σαφέστερο στίγμα να αναμένεται την Παρασκευή στη μίνι σύνοδο του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος.
Οπως αποκάλυψε χθες το βράδυ η Sueddeutsche Zeitung, στο Βερολίνο το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί για μια ακόμη φορά χωρίς την Ελλάδα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει καλέσει σε διαβουλεύσεις τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα στην άτυπη σύνοδο – η οποία παραπέμπει στις συνήθεις πλέον συναντήσεις του Washington Club – θα συζητηθούν οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος και, κυρίως, οι δυνατότητες και οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο Σόιμπλε επιμένει σε πλεονάσματα 3,5%
Κομβικό στοιχείο, και εξαιρετικά θερμό για την Αθήνα, στο τραπέζι της συνάντησης θα αποτελέσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν σχεδόν κλείσει από τον ESM.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να μην αποδέχεται την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 1,5% και επιμένει στη διατήρηση του πήχη στο δυσθεώρητο 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Η κόντρα, και η έως τώρα ακαμψία του Βερολίνου, προβληματίζει την ελληνική πλευρά, καθώς το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως εάν δεν μειωθεί η δοσολογία της λιτότητας το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο και θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για να επιτευχθεί, σε βάθος χρόνου, ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν επίσης χθες πως το Ταμείο απαιτεί τα εν λόγω μέτρα να αποφασιστούν και να «κλειδώσουν» από τώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ψηφίσει στη Βουλή και νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το διάστημα 2019-2021. Τα μέτρα, δε, που ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα δεν είναι άλλα από την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις νέες παρεμβάσεις – δηλαδή περικοπές – στις υφιστάμενες συντάξεις.
«Καμία συζήτηση για νέα μέτρα»
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάριζαν χθες το βράδυ πως τέτοια προοπτική δεν υπάρχει και δεν συζητείται, και υπενθύμιζαν πως η ελληνική πλευρά κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση θα έχει υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που της αναλογούν από τη συμφωνία του περασμένου Μαίου. «Τώρα είναι η σειρά των πιστωτών να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας με νόημα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθιμένη και «δεν πρόκειται να πληρώσει τον λογαριασμό ενός συμβιβασμού πολιτικού συμφέροντος μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ».
Με τα μηνύματα αυτά να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και εμπλοκής, τόσο κοινοτικές όσο και ελληνικές πηγές δεν αποκλείουν πλέον μετάθεση των τελικών αποφάσεων και πέραν του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Στόχος είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup και, από εκεί και πέρα, να μένει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ και ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι είναι δύσκολο να κλείσουν όλα τα θέματα έως τις 5 Δεκεμβρίου και δεν απέκλειαν ακόμη και συμφωνία σε δύο φάσεις.
Πέραν της κόντρας Γερμανίας – ΔΝΤ άλλωστε πλήρης διάσταση θέσεων εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Ταμείου για τα εργασιακά, καθώς και για το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Plan B για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Υπό τα δεδομένα αυτά το παζάρι μεταξύ των δανειστών αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ενδεικτικές του κλίματος και των υπόγειων μαχών είναι και οι διαρροές  για πιθανό Plan B των ευρωπαίων για την Ελλάδα σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στις απαιτήσεις του για να μετάσχει στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας με βάση την μέχρι στιγμής αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές δεν «βλέπουν αποφάσεις» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα» όπως παραδέχονται. Τονίζουν δε πως η Αθήνα «πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση».
Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, ο ESM έχει ήδη εξετάσει μια λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα πεισθεί το ΔΝΤ.  Η λύση του ESM θα είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Εάν το Ταμείο δεν αποδεχθεί την εν λόγω λύση, οι ευρωπαίοι εξετάζουν και άλλη οπσιόν με βάση την οποία θα μπορούν να προσδιοριστούν και κάποια «πολιτικά ανώδυνα» μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Πηγή: http://tvxs.gr