23 Νοε 2016

Μίνι Σύνοδος Ευρώπης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung γράφει πως την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης με στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να αποσαφηνιστεί η πρόθεση του Ταμείου για συμμετοχή του ή μη στο ...
ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελέχη του Ταμείου.
Διαβάστε επίσης: Μission Impossible: Τι ακριβώς ζητά ο Σόιμπλε από την Ελλάδα
Από ελληνικής πλευράς, πηγές του ΥΠΟΙΚ σχολιάζουν ότι η σύσκεψη δεν είναι έκτακτη: «εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».
Νωρίτερα, το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε πως οι διαφορές των ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες και σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύσκολη.
Για το λόγο αυτό, αναφέρει το MNI, οι Βρυξέλλες φέρονται να εξετάζουν πλέον ένα «Σχέδιο Β» στο ενδεχόμενο απόφασης του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το MNI, λόγω αυτών των διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών και παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση, για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση.
Πηγή: http://tvxs.gr