5 Νοε 2016

Σαμαροβενιζελισμός, μέρος Β

Tvxs Ανάλυση
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως όλα δείχνουν, νοσταλγεί τις μέρες της αντιπροεδρίας του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η κριτική του για τη συναινετική στάση της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” στο θέμα του ΕΣΡ απέκτησε χαρακτηριστικά ...
ανοιχτής αμφισβήτησης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ την οποία εγκαλεί για διάθεση διαφοροποίησης από τη ΝΔ. Με μια συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ (την Παρασκευή) ο κ. Βενιζέλος απαίτησε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα στη Βουλή για να αποφασιστεί η θέση του κόμματος, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος, αν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία, θα ψήφιζε «όχι» στις τρεις τροπολογίες Παππά που υπερψηφίστηκαν την Πέμπτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Στην Χαριλάου Τρικούπη η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ενόχληση, εκνευρισμό και αμηχανία. Μέχρι και εισηγήσεις για καρατόμηση δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά που έδωσε μια έμμεση απάντηση σε ομιλία της στον Βόλο λέγοντας: «Σας καλώ όλους να δουλέψουμε με συνέπεια και ευθύνη γι’ αυτή την στρατηγική, συλλογικά, με πίστη στους στόχους μας και μακριά από τις καταστροφικές για τον χώρο μας προσωπικές στρατηγικές».
Νωρίτερα και προκειμένου να μην φουντώσει η εσωκομματική φωτιά ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης είχε πει ότι ο κ. Βενιζέλος είχε κληθεί στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Τρίτη αλλά απουσίασε. Ηταν μια περισσότερο από διακριτική, μάλλον φοβική, απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη επιστροφή του Γ. Παπανδρέου, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το βαθύτερο ζήτημα
Η επίθεση του Ευ. Βενιζέλου αποτελεί, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, επίδειξη δύναμης προς την Φ. Γεννηματά και καθαρή προειδοποίηση να αποφύγει ο,τιδήποτε μπορεί να απομακρύνει την προοπτική συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ εφόσον κερδίσει τις εκλογές, για τις οποίες πήρε καθαρά τη θέση του Κ. Μητοστάκη ότι πρέπει να γίνουν τώρα, διαφοροποιούμενος και πάλι από τη Χ. Τρικούπη. Οχι μόνο αυτό, αλλά δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι αν το δίλημμα είναι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς και προτιμά να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο ακύρωσε την προσπάθεια της Φ. Γεννηματά για τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και “τιμώρησε” βουλευτές όπως ο Δ. Κρεμαστινός που δεν κρύβουν ότι βλέπουν το κόμμα τους πιο κοντά προς την Αριστερά παρά προς τη Δεξιά.
Η ψυχρολουσία για την Χαριλάου Τρικούπη ήρθε την ώρα που διάβαζαν ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η “Δημοκρατική Συμπαράταξη” μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της και ότι η δημοτικότητα της Γεννηματά είναι υψηλή. Είναι προφανές ότι αν η Φ. Γεννηματά απαντούσε άμεσα και επιθετικά στον Ευ. Βενιζέλο η “Δημοκρατική Συμπαράταξη” θα έμπαινε σε βαθιά κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η διχόνοια κορυφής στο ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να κρύβεται ή να αποδραματοποιείται για πολύ καιρό.
Ο ΓΑΠ στην αντεπίθεση
Σε αντίθεση με την Φ. Γεννηματά ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το γάντι μέσω του ΚΙΔΗΣΟ. Στην αναφορά του Ευ. Βενιζέλου ότι: «Υπάρχουν κάποιοι από τον χώρο του κ. Παπανδρέου που δείχνουν κάποιους ότι δήθεν έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν βλέπουν ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν το 2007 τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός», η κίνηση του κ. Παπανδρέου απάντησε με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Η Ιστορία έχει καταγράψει - και σιγά σιγά αποκαλύπτονται, όλες τις παραμέτρους μιας μαύρης σελίδας για την πολιτική ζωή και το δημόσιο βίο της χώρας: το πως μια κυβέρνηση του 45% και ένας εκλεγμένος Πρωθυπουργός, οδηγήθηκαν σε ανατροπή. Και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται κατά τις θελήσεις, τις επιδιώξεις ή τις ύστερες βολικές θεωρήσεις του καθενός».
Η αναζωπύρωση της παλιάς σύγκρουσης Βενιζέλου-Παπανδρέου συμβαίνει ενώ τα αμαρτωλά δάνεια του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο λόγω της κλήσης στην Εξεταστική της Βουλής του γενικού διευθυντή του κόμματος Ν. Σαλαγιάννη. «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πότε θα αποπληρωθούν» παραδέχτηκε όταν του ζητήθηκε να καταθέσει το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων.
Πηγή: http://tvxs.gr