9 Νοε 2016

Πετρόπουλος: Ξεκίνησε η χορήγηση των εκκρεμών εφάπαξ

«Οι μάντεις κακών ειδήσεων έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέσα σε δύο χρόνια να δοθούν» 
Ξεκίνησε η χορήγηση των εκκρεμών εφάπαξ, όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. «Είχαμε προαναγγείλει ότι η χορήγηση των εφάπαξ θα είναι ταχύτατη» επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι, ...
«μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, έχουν αρχίσει εδώ και τέσσερις ημέρες να χορηγούνται, αρχικά στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, για το οποίο οι μάντεις κακών ειδήσεων έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέσα σε δύο χρόνια να δοθούν εφάπαξ».
«Ήδη», όπως σημειώνει, «έχουν καταβληθεί εφάπαξ σε περίπου 8.000 δικαιούχους, ενώ υπογραμμίζει ότι εκκρεμούν περίπου 28.000 εφάπαξ, τα οποία, όμως, θα έχουν εξοφληθεί μέσα στο 2017, μετά την τριετή παύση πληρωμών. Σήμερα, έχει ήδη ανακοινώσει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) ότι θα χορηγηθούν τα εφάπαξ για τους εργολήπτες-υπολογίζονται περίπου 1.000 δικαιούχοι. Για τους δικηγόρους, τα εφάπαξ που θα καταβληθούν, ξεπερνούν τα 500, ενώ πάνω από 1.000 γιατροί θα εισπράξουν και αυτοί το εφάπαξ, μετά την έκδοση της δικής μου Υπουργικής Απόφασης, η οποία ορίζει τον τρόπο υπολογισμού του, επειδή αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων κατέβαλαν εισφορά σε ακέραιο ποσό και όχι ως ποσοστό, διότι ο νόμος προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για όσους δεν έχουν ποσοστιαία εισφορά».
Αναφορικά με το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων- το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων- ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, για να προχωρήσει γρήγορα η έκδοση σχετικών οφειλομένων στους ασφαλισμένους. «Πάμε γρήγορα, ταχύτατα και αποκαθιστούμε τη σχέση που έχουν οι ασφαλισμένοι με τους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις απέναντί τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαιώνει παράλληλα ότι προχωράει γρήγορα και ο υπολογισμός των εφάπαξ και για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί, μετά τις 13 Μαΐου 2016.
Σημειώνεται ότι, σήμερα, το ΕΤΑΑ ανακοίνωσε προς τους συνταξιούχους, που ανέμεναν εδώ και πάνω από τρία χρόνια την καταβολή του εφάπαξ που δικαιούνταν ότι, ύστερα από την Φ. 80020/44136/Δ.15.747/2016 (ΦΕΚ Β’3455/26-10-2016) Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πετρόπουλος, έχει ξεμπλοκάρει ο τρόπος υπολογισμού για τους κλάδους των νομικών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, εργοληπτών δημόσιων έργων και υγειονομικών. «Με την απόφαση αυτή», όπως επισημαίνει, «δικαιώνεται ένα πάγιο αίτημα χιλίων και πλέον δικαιούχων, για τους οποίους είχε παγώσει η καταβολή του εφάπαξ από τον Σεπτέμβριο του 2013».
Το ΕΤΑΑ διευκρινίζει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον ταχύτερο κατά το δυνατόν υπολογισμό των εφάπαξ των ως άνω κατηγοριών ασφαλισμένων, ώστε σύντομα να αποδοθούν στους δικαιούχους τα δικαιούμενα ποσά. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναμένει σύντομα και την ανάλογη απεμπλοκή του δικαιούμενου εφάπαξ για τους μηχανικούς, «το οποίο έχει καθυστερήσει, λόγω των πολλών διαφοροποιήσεων σε παρακρατούμενα ποσοστά για τη σχετική παροχή κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr