14 Νοε 2016

Για πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους από τη νίκη του Τραμπ προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αμερικανικός προστατευτισμός και οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν την ...
Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.
Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν άνοδο, ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές αναμένουν η κυβέρνηση του Τραμπ να μειώσει φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο Κονστάνσιο τόνισε ότι η δέσμευση του Τραμπ να θέσει «Πρώτα την Αμερική» θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών και να τροφοδοτήσει τους «πολιτικούς κινδύνους», σε μια πιθανή αναφορά στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εξάγουμε βιαστικά, θετικά συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις στην αγορά διότι ίσως δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη με υψηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.
«Μέχρι στιγμής, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν προς μια αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».
Ο Κονστάνσιο επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίζει να ανακάμπτει και θα οδηγήσει τον πληθωρισμό «αρκετά πάνω από το 1%» έως την επόμενη άνοιξη, από το 0,5% σήμερα.
Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στη μη υλοποίηση των «πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής αβεβαιότητας», προειδοποίησε ο Κονστάνσιο, ζητώντας «περισσότερο επεκτατικές» οικονομικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης.
«Πράγματι, μια σειρά πολιτικών κινδύνων ίσως προκαλέσουν οικονομικά σοκ», δήλωσε ο Κονστάνσιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr