2 Νοε 2016

Ισοδύναμα με μάστερ τα πτυχία από Πολυτεχνείο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία βρίσκεται διάταξη η οποία προβλέπει ότι τίτλοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, είναι ισοδύναμοι με ...
μεταπτυχιακά διπλώματα υπό τη διεθνή ονομασία «MASTER». Ο λόγος για τα master που χορηγούνται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, αλλά και όσων χωρών της αλλοδαπής ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.
Σύμφωνα με τη διάταξη -η οποία εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά- η ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό.
• Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης.
• Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.
• Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Πλαφόν έως 2000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προωθεί το υπουργείο Παιδείας
Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής  για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.
Το αίτημα για τα Μάστερ έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, τόσο από τα Πολυτεχνεία, όσο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ωστόσο, ουδείς υπουργός είχε ανταποκριθεί.
Πηγή: http://tvxs.gr