28 Νοε 2016

Τα (γαλάζια) σενάρια για οικουμενική και εκλογές

Οι δηλώσεις
Όταν το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα» εναλλάσσεται με το αίτημα της «πολιτικής αλλαγής», βγαίνει (ξανά) στο προσκήνιο το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης. Κι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη για να συγκρατήσει την υψηλή συσπείρωση ...
της ΝΔ (και μαζί και τη συνοχή του κόμματός του), το γαλάζιο Plan B μπορεί να είναι η επανάληψη του «έργου» του 2011. Το εν λόγω Plan B διακινείται έντονα τα τελευταία 24ωρα από στελέχη και παράγοντες της ΝΔ και ποντάρει είτε σε πλήρη εμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης, είτε σε μια συμφωνία για το χρέος μέσα από την οποία η κυβέρνηση θα καλείται να καταβάλει βαρύ τίμημα σε νέα μέτρα.
«Ο Τσίπρας θα ζητήσει οικουμενική»…
Στην περίπτωση αυτή, στα επιτελικά γραφεία της Πειραιώς θεωρούν πιθανή την επανάληψη των όσων έγιναν το 2011 με την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου: Παραίτηση Τσίπρα, σύσταση οικουμενικής κυβερνητικής και καθορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή εκλογών μετά από λίγους μήνες.
«Εάν δεν υπάρξει μέσα στον Δεκέμβριο πολιτική συμφωνία με τους δανειστές, ο Τσίπρας θα ζητήσει οικουμενική και εκλογές, δεν έχει άλλη επιλογή», ήταν η χαρακτηριστική εκτίμηση παράγοντα της ΝΔ στο περιθώριο της ομιλίας Μητσοτάκη στα Γιάννενα.
Το γαλάζιο αφήγημα, και το παράλληλο αίτημα της κυβερνητικής αλλαγής, συμπληρώνεται από την – πάγια πλέον – προειδοποίηση της Πειραιώς ότι εάν παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα οδεύουμε τάχιστα προς «4ο Μνημόνιο».
Θεοδωρικάκος: Εκλογές ή 4ο Μνημόνιο
«Η κυβέρνηση, εάν δεν πάει σε εκλογές, θα υποχρεωθεί λόγω της ανικανότητάς της να υπογράψει  νέα μνημόνια», δήλωσε ξανά χθες, στην συνέντευξή του στη Real ο επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας: «Η μόνη πιθανότητα να το αποφύγουμε είναι τώρα να γίνουν εκλογές και να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να σώσουν την κατάσταση την τελευταία στιγμή. Με την καταστροφή που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Παραδόξως ωστόσο, η απόκρουση του αφηγήματος περί «4ου Μνημονίου» δεν έρχεται μόνον από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον – πολιτικά προσφιλή στις νεοδημοκρατικές τάξεις – πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
«Ενα τέταρτο μνημόνιο δεν είναι πιθανό», λέει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του «Υπάρχει λύση;» που μόλις κυκλοφόρησε και εξηγεί:
«Οχι μόνο γιατί οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν, αλλά και γιατί οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων».
Στο ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς όμως αποτελεί κεντρική επιλογή η συνέχιση, και κλιμάκωση, της τακτικής της πόλωσης και του παράλληλου αιτήματος για «εκλογές – πολιτική αλλαγή». Το δε βασικό του σενάριο, δια χειρός Τάκη Θεοδωρικάκου επίσης, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει περαιτέρω παραχωρήσεις προς τους δανειστές και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές προκειμένου να διασώσει ένα εκλογικό ποσοστό που θα διασφαλίζει κεντρικό πολιτικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη μέρα.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, δε, οι επιτελείς της ΝΔ ερμηνεύουν και την αναφορά Τσίπρα σε εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη παραδοχή και προαναγγελία του σχεδίου της «ηρωϊκής εξόδου».
«Η απόδραση είναι… συνταγή Σαμαρά»
Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν και την εν λόγω ερμηνεία και τα σενάρια περί εκλογών και οικουμενικής ως απλή… «προβολή της επιθυμίας στην πραγματικότητα».
«Η ΝΔ κι ο Μητσοτάκης τα δίνουν όλα για να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση και να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Ο Τσίπρας ακριβώς αυτό είπε μιλώντας για εκλογές – ότι η ΝΔ επενδύει στην καταστροφή», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «οι συνταγές της απόδρασης» είναι «τακτικές Σαμαρά». Και υπενθυμίζει με νόημα την πρόσφατη δημόσια δήλωση Δραγασάκη ότι «ηρωϊκές έξοδοι δεν υπάρχουν»…
Πηγή: http://tvxs.gr