8 Νοε 2016

Μαξίμου: Στρατηγική και στόχος της ΝΔ είναι ένα τέταρτο μνημόνιο

Δριμεία κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της ότι «στρατηγική και στόχος της είναι ένα τέταρτο μνημόνιο» και πως γι’ αυτόν τον λόγο «προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, να μην κλείσει ...
η δεύτερη αξιολόγηση». «Το σχέδιο της ΝΔ», σημειώνουν, «είναι άκρως επικίνδυνο όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη ίδια τη χώρα».
Ουσιαστικά, τονίζουν ότι η στρατηγική της ηγεσίας της ΝΔ είναι η εξής: «Θέλει να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους», το οποίο, όπως υπενθυμίζουν, μέχρι πριν λίγο καιρό το θεωρούσε βιώσιμο.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, αλλά μονάχα –«και μάλιστα το διατρανώνει διαρκώς»- για την παλινόρθωση του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που υποστηρίζει. Οι ίδιες πηγές την κατηγορούν ότι «επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης», ότι «θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ» «και να βρει ταυτόχρονα δικαιολογία για να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να εξαγγέλλει». Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει: Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής.
«Αυτό που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει, είναι να
ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους, που μέχρι πριν λίγο καιρό, να θυμίσουμε, ότι θεωρούσε βιώσιμο. Αυτή είναι η στρατηγική της», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης. Σημειώνουν όμως, ότι αποδεικνύεται και από τις χθεσινές εξελίξεις, ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι ένας εφικτός στόχος, χωρίς να δοθεί σε αντάλλαγμα η κοινωνική συντριβή που θέλει ο κύριος Μητσοτάκης». Παραπέμπουν σε αναφορά που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ότι « “όχι μόνο θα υλοποιήσω πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα”, αλλά “θα [το] συμπληρώσω [...] με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις”!», για να σχολιάσουν πως «όλοι καταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις του κυρίου Μητσοτάκη...».
Επιπλέον, οι πηγές της κυβέρνησης παραπέμπουν σε απάντηση που έδωσε ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή την ατζέντα της ΝΔ «δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για δηλώσεις του κ. Προβόπουλου περί τέταρτου μνημονίου που έρχεται μαζί με το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Το 4ο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία για να επιβάλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτή την ατζέντα και αυτόν τον πολιτικό στόχο και αυτή την πολιτική στρατηγικής της ΝΔ και της ηγεσίας της, δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr