22 Οκτ 2016

Wikileaks: Ομπάμα και Κλίντον πίεζαν Τσίπρα - Μέρκελ για το τρίτο Μνημόνιο

Για την κατάληξη σε συμφωνία και τελικά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου πίεζαν τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον. Αυτό προκύπτει από ...
τα email του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον που δημοσιεύτηκαν από τα Wikileaks και τα οποία παρουσίασε σήμερα σε δημοσίευματά του το Russian Today. Το πρώτο μέρος της αλληλογραφίας που δημοσιεύεται έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015 και διεξάγεται μεταξύ του επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον Τζον Ποντέστα και της επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον, Τίνα Φλόρνοι. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημοψήφισμα είχε γίνει στις 5 Ιουλίου του 2015.
Στο email o Ποντέστα ρωτά την Φλόρνοι αν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για να προσπαθήσει να τον πείσει να δεχτεί μια συμφωνία.

«Ο Λευκός Οίκος με ρωτά αν ο WJC (Ουίλιαμ Τζέφερσον "Μπιλ" Κλίντον) έχει σχέσεις με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Ποντέστα. Η Φλόρνοι απαντά ότι ο Κλίντον «λέει ναι, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που γνωρίζει έως τώρα. Η άμεση ερώτησή του είναι: θα πιέσουμε και τη Μέρκελ;».
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα Wikileaks, εστάλη και ένα ακόμα μήνυμα για την Ελλάδα από τον Άμιταμπ Ντεσάι, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, με παραλήπτη τον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα Ντένις ΜακΝτόναχ. 
«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC (Μπιλ Κλίντον) στη Βοσνία (…). Θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια - αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ - να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», γράφει ο Ντεσάι.

«Θα επικροτούσαμε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απαντά ο ΜακΝτόναχ από το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα. «Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο στον Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο», προσθέτει.
«Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», απάντησε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον. «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».
Πηγή: http://tvxs.gr