9 Οκτ 2016

Ρήγας: Στην Αριστερά το πολιτικό σχέδιο τοποθετείται πάνω από τα πρόσωπα

«Στην Αριστερά το πολιτικό σχέδιο τοποθετείται πάνω από τα πρόσωπα», τονίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News», σε ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού και συμπληρώνει ότι ...
«ο στόχος μας είναι κοινός και όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς από εμάς δεν είναι μόνιμος στη θέση του, είτε στην κυβέρνηση είτε στο κόμμα, όλοι θα κριθούμε από την αποτελεσματικότητά μας στην υλοποίηση των κοινών μας αποφάσεων».
Υπογραμμίζει ότι την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κρίνουν τομείς όπως: η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και οι βαθιές δημοκρατικές τομές σε ένα μεγάλο φάσμα της δημόσιας ζωής. «Το προνόμιο και η ευθύνη για τις όποιες αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα ανήκουν ούτως ή άλλως αποκλειστικά στον πρωθυπουργό», επισημαίνει. Για το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση αν δεν είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, τονίζει ότι ποτέ δεν συνέδεσε τη διαδρομή του στην Αριστερά με προσωπικές επιδιώξεις. «Ανέλαβα τη θέση του Γραμματέα σε μια δύσκολη συγκυρία, και προσπαθώ να υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έκανα πάντα, το πολιτικό σχέδιο που συμφωνήσαμε συλλογικά. Δεν αντιμετώπισα ποτέ τη θέση αυτή ως ένα πιθανό εφαλτήριο για την προσωπική μου σταδιοδρομία και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντα που κλήθηκα να αναλάβω», τονίζει.
Δηλώνει υπέρ της ύπαρξης τάσεων, στο βαθμό που αυτές εκπροσωπούν ιδεολογικά ρεύματα, σημειώνοντας ότι «ο πλουραλισμός των απόψεων αποτελεί στοιχείο αριστερής αντίληψης και δημοκρατίας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το ζητούμενο ωστόσο είναι οι τάσεις να λειτουργούν αμιγώς πολιτικά και όχι ως μηχανισμοί νομής της εξουσίας, εντός ή εκτός κόμματος».
Για τον ρόλο του κόμματος έναντι της κυβέρνησης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ρόλος του «είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να παρεμβαίνει, όχι απλά ως κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και ως αυτόνομος πολιτικός οργανισμός που λειτουργεί με σχέδιο, απαντώντας στα ερωτήματα του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος». Σημειώνει επιπλέον ότι «η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρές μάχες με τους δανειστές και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει».
Ο κ. Ρήγας τονίζει πως «η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιστοίχισή του οργανωτικά με την εκλογική αλλά και κοινωνική επιρροή του, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου του» και εκφράζει την άποψη ότι μετά το Συνέδριο θα πρέπει το κόμμα να ανοιχθούμε και πάλι με ένταση προς την κοινωνία. Όπως υπογραμμίζει: «Η άμεση και ειλικρινής επαφή μας με τους νέους, τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, τους ανέργους και τους ενεργούς πολίτες είναι ο μόνος τρόπος να παλέψουμε απέναντι σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη για τη νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Δ. Παπαδημούλη ενός φόρουμ Διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις και πρόσωπα της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας, αλλά και της κεντροαριστεράς, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι «οι πρωτοβουλίες μας (Συνέδριο της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, η πρόσφατη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, συνδιοργάνωση στο μέλλον Φόρουμ των ευρωπαϊκών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων) είναι προϊόν της αντίληψής μας ότι χρειάζονται συμμαχίες και κοινοί βηματισμοί». «Η ανάγκη αυτή προφανώς υπάρχει και εντός Ελλάδος», τονίζει, για να συμπληρώσει πως «στόχος δεν είναι άλλος από τη συγκρότηση ενός αριστερού, προοδευτικού και αποτελεσματικού μετώπου, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και τις πολυεπίπεδα καταστροφικές επιλογές της».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr