6 Οκτ 2016

Απαραίτητα για το πόθεν έσχες τα έγγραφα από όπου προκύπτει η περιουσιακή κατάσταση

Τροπολογία που υποχρεώνει στην υποβολή όλων των εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση ενώπιον της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, κατέθεσε η κυβέρνηση ...
στη Βουλή. Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται, ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών, καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιοκτήτες και μέτοχοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).
Ειδικότερα, με την τροπολογία, στόχος είναι, για τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς (ν.3213/2013 και 3691/2008), να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από όπου προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.
Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επιτάχυνση του ελέγχου των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων. Μέχρι σήμερα, η εν λόγω υποβολή δεν ήταν υποχρεωτική (απλώς δυνητική και κατόπιν ειδικού αιτήματος).
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και εξασφαλίζει τη θετική ψήφο και της ΝΔ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων θα υποβληθούν φέτος, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά. Το σύστημα για την υποβολή τους θα ανοίξει την 15η Οκτωβρίου 2016, ενώ τελευταία προθεσμία υποβολής τους ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2017.
Σε αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με την τροπολογία, οι παραπάνω υπόχρεοι θα υποβάλλουν επισυναπτόμενα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να αποδεικνύεται η δηλωθείσα περιουσία τους.
Η οριστική εξειδίκευση των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι θα καθοριστεί με την ΚΥΑ και την απόφαση του προέδρου της Βουλής.
Πηγή: http://www.enikos.gr