5 Οκτ 2016

Μοσκοβισί: Να έχουμε λύση για το χρέος ως το τέλος του έτους

Στρασβούργο: Του Θάνου Αθανασίου
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους ευρωβουλευτές συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων που έθεσαν θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, εμφανίστηκε στη δευτερολογία του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ...
το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. "Ήταν μια σημαντική συζήτηση, με ποικίλες παρεμβάσεις και θα προσπαθήσω να απαντήσω ψύχραιμα. Μερικές από τις παρατηρήσεις σας ήταν σωστές, μερικές όμως ήταν απλά προέκταση της πολιτικής αντιπαράθεσης".
"Το θέμα δεν είναι αν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ευρώ είναι σοφή επιλογή με γερά οικονομικά θεμέλια. Το ερώτημα δεν είναι αν συμπαθώ ή όχι την κυβέρνηση του Τσίπρα. Κάποιοι την συμπαθούν, κάποιοι όχι. Το θέμα είναι να σας πω τι κάνει για όλα αυτά η Κομισιόν και το Eurogroup", είπε ο Επίτροπος.
"Δεν έγιναν όλα σωστά στην Ελλάδα, χάθηκε χρόνος. Αναβλήθηκαν μεταρρυθμίσεις και άλλα, αλλά είναι λάθος να λέμε ότι δεν έγινε και τίποτα".
Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν και πως ελπίζει να συνεχιστούν με θετικό τρόπο. Η Κομισιόν, όπως είπε, θα συνεχίσει να βοηθά, ώστε να προσφέρει στο μέλλον νέες ευκαιρίες στη νέα γενιά. 
"Θα πρέπει να είμαστε συλλογικά ικανοί να τηρήσουμε υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει", είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε σχέση με το μνημόνιο που συνάφθηκε το 2015, ο Επίτροπος τόνισε ότι ήδη εισπράττονται μηνύματα εμπιστοσύνης, ενώ έχει ξεκινήσει και η επιστροφή των επενδυτών. Ως το τέλος του χρόνου, όπως είπε, είναι "θεμιτό και αναμενόμενο να έχουμε λύση για το χρέος".
Προς αυτόν τον σκοπό όμως "θα χρειαστούν προσπάθειες από όλους. Και από τους πιστωτές και εταίρους και από ελληνικές αρχές "έτσι ώστε να προχωρήσει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας".
"Θυμίσατε, και είναι λογικό, τα κατάλληλα μέσα και πιο δημοκρατική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Σύντομα θα παρουσιαστεί η λευκή βίβλος που προετοιμάζουμε για το θέμα. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και στο πλαίσιο του eurogroup. Ελπίζουμε τα περίφημα milestones να έχουν επιτευχθεί", κατέληξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ΕΚ, "ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα. 
Άλλοι ευρωβουλευτές, αντίθετα, υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων".
"Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών", συνεχίζει η ανακοίνωση. "Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται.
Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους".
ΠΗΓΗ: Real.gr
Πηγή: http://www.enikos.gr