19 Οκτ 2016

Νέο αδιέξοδο στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ

Σε - προδιαγεγραμμένο - αδιέξοδο οδηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προσήλθαν στη Διάσκεψη με κοινή αντιπρόταση αναβολής της συγκρότησης του ΕΣΡ έως ότου αποφασίσει το ...
ΣτΕ επί της ουσίας της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, τη συναινετική πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τη σύνθεση του Συμβουλίου. Στην τελική ψηφοφορία για την συγκρότηση του ΕΣΡ υπήρξαν 12 ναι, 4 όχι, 7 παρών. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την θέση του κόμματός του.
Για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ απαιτείτο πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, δηλαδή οι 20 από τις 24 ψήφους.
Η πρόταση Βούτση για τα πρόσωπα 

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για τη στελέχωση του ΕΣΡ τα εξής πρόσωπα:

• Για πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.
• Για αντιπρόεδρο τον Γιώργο Πλειό, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
Για μέλη, τους:
Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών.
Βασιλη Καραποστόλη, καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρο, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφο, Γραμματέα Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Αγγελική Σγώρα, Διδάκτορα Δικτύων Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ιωάννη Τζανετάκο, δημοσιογράφο, πτυχιούχο Νομικής Σχολής Αθηνών.
Κωνσταντίνο Τσακίρη, απόφοιτο Σχολής Μηχανικών ΒΒC Αγγλίας με εξειδίκευση στις Ραδιοτηλεοπτικές Τεχνολογίες.

Βούτσης: Υπάρχει παρατεταμένη αναπηρία

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στη συνταγματική ευθύνη για συγκρότηση του ΕΣΡ, τονίζοντας: «Υπάρχει μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Μητσοτάκης: Κυβερνητικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας
• Παππάς: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στο τηλεοπτικό παρακράτος [Βίντεο]
Αναφερόμενος στις προτάσεις για αναβολή συγκρότησης του ΕΣΡ, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν έχουν θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος.
«Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».

Δένδιας: Να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νικος Δένδιας επικαλέστηκε την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών και πρότεινε αναβολή της Διάσκεψης των Προέδρων:

«Θα ήταν σώφρον», είπε, «να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζι για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι, εάν προκριθεί η αναβολή, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει επαναφορά της τροπολογίας Παππά για διαδικασίες-εξπρές στο κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών.

Αναβολή ζήτησαν και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν επίσης ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
«Αφού το ΣτΕ αποφάσισε να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές, σας ζητούμε αναβολή. Η αναβολή θα είναι ολιγοήμερη», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο θα αποφασίσει το κόμμα του θα συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Ας περιμένουμε την απόφαση επί της ουσίας, που είναι θέμα ημερών, του ΣτΕ και τότε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία», δήλωσε και Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Η Ενωση Κεντρώων δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών επισημαίνντας πάντως την αναγκαιότητα συγκρότησης του ΕΣΡ, ενώ κατά την πα΄για πρακτική τους «παρών» ψήφισαν και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Πηγή: http://tvxs.gr