31 Οκτ 2016

Και με το νόμο Βορίδη ο υπουργός όριζε τον αριθμό των καναλιών

Το ζήτημα της δυνατότητας του αρμόδιου υπουργού να αποφασίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία κριτικής της ΝΔ για το «νόμο Παππά» σχετικά με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και τη χορήγηση αδειών στα ...
κανάλια.
Ωστόσο και με το νόμο 4070/2012 (Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Εργων και άλλες διατάξεις), που φέρει την υπογραφή του τότε Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη, ο αρμόδιος υπουργός ήταν αυτός που καθόριζε τον αριθμό των αδειών των καναλιών.
Ειδικότερα στον εν λόγω νόμο αναφέρεται: «Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, μετά από γνώμη του Ε.Σ.Ρ. και δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ο αριθμός των αδειών παρό-χου περιεχομένου ανά κατηγορία λήψης (ελεύθερης ή συνδρομητικής), εμβέλειας (εθνική ή περιφερειακή) και χαρακτήρα του προγράμματος (ενημερωτικός ή μη ενημερωτικός)».
Σημειώνεται πως μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το ΕΣΡ, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι εν λόγω αρμοδιότητες είχαν μεταφερθεί με το επίμαχο άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 (νόμου Παππά), καθώς η συγκρότηση του ΕΣΡ έχει μπλοκαριστεί από τη ΝΔ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, αναστέλλεται η διάταξη 2Α του νόμου 4339/2015, που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, αλλά και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.
Πηγή: http://tvxs.gr