14 Οκτ 2016

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλίες επί των ερωτημάτων για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τις πιθανές συμμαχίες και τις κοινωνικές του αναφορές συνεχίστηκε σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα του συνεδρίου ακούστηκαν πολλές προτάσεις ...
αλλά και αρκετές απόψεις προβληματισμού και κριτικής, που κινήθηκαν όμως σε ήπιους τόνους. Όχι σε διεύρυνση με «πασοκικές λογικές», λένε οι «53+»
Η ομάδα των «53», της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κείμενο θέσεων που κατέθεσε τάσσεται κατά της διεύρυνσης «με πασοκικές λογικές», και εκφράζει αγωνία για τη διαχείριση του μνημονιακού προγράμματος τονίζοντας πως απαιτείται «ξεκάθαρη διατύπωση ότι το Μνημόνιο δεν είναι δικό μας».
Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανήκει στους «53+» επανέλαβε μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, τις ενστάσεις του για ενδεχόμενο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία. Υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής της κυβέρνησης, που όπως τόνισε, έκανε ένα συμβιβασμό αλλά εφάρμοσε αριστερή πολιτική, παρείχε ονομαστική στήριξη στους υπουργούς ενώ δεν εξαίρεσε και τον προκάτοχό του, Γιάννη Βαρουφάκη.
Δραγασάκης: Να δημιουργήσουμε τη νέα Αριστερά
«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός ιστορικού εγχειρήματος που στόχο έχει τη δημιουργία μιας Αριστεράς του 21ου αιώνα, ενός νέου υποδείγματος Αριστεράς πέρα τόσο από τη δογματική παράδοση όσο και από τη Σοσιαλδημοκρατία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για ένα Συνέδριο δικαίωσης και ευθύνης.
«Να τελειώνουμε με το αυτομαστίγωμα» λέει ο Νίκος Παππάς
«Δεν θα μας επιβάλλουν οι αντίπαλοι να πούμε ότι ντρεπόμαστε που τους νικήσαμε. Θα τελειώσουμε οριστικά με την Αριστερά που αυτομαστιγώνεται» ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά. Ο υπουργός τόνισε ότι διαφωνεί ριζικά με όσους λένε ότι το πρόγραμμα που ασκούμε είναι ακραία νεοφιλελεύθερο. «Τα ακραία νεοφιλελεύθερα προγράμματα δεν εξασφαλίζουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της χώρας».
Φίλης: Να μην αποδειχθούμε εμμονικοί της εξουσίας
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στην ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκονται σε μία καμπή και επεσήμανε: «Να μην αποδειχθούμε εμμονικοί της εξουσίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας. Οφείλουμε να επιδιώκουμε ευρύτερες συνεργασίες».
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης τάχθηκε υπέρ των διευρύνσεων, με την επισήμανση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς».
Διάλογο με τη Σοσιαλδημοκρατία ζητά ο Κουρουμπλής
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για τον δυσαρεστημένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ και το διάλογο που πρέπει να ανοίξει με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη καθώς όπως τόνισε κρίνεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μεγάλο, προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο.
Σκουρλέτης: Κυβερνούμε μέσα σε ασφυκτικό πλαίσιο 
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει, υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε φορείς μια αντίληψης ακραίας νεοφιλελεύθερης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μην το ομολογούμε, ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να κυβερνά μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Και ενώ συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επώδυνους συμβιβασμούς, δεν θα πρέπει ούτε μια στιγμή να λέμε ότι εμείς το υιοθετούμε το πρόγραμμα».
Οικοδόμηση νέων συμμαχιών
Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπό το καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης, προκειμένου να υπερνικηθεί η λαϊκή κυριαρχία, δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την ατσάλινη νομοτέλεια του νεοφιλελευθερισμού. Τάχθηκε επίσης υπέρ της οικοδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών, επεσήμανε όμως ότι δεν θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς νεκρανασταίνοντας τα ορφανά του εκσυγχρονισμού.
Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε για τη σχέση κυβέρνησης – κόμματος, σημειώνοντας ότι όσοι διατελούν υπουργοί, οφείλουν να εξηγήσουν την εμπειρία τους στα κομματικά μέλη που προσπαθούν να καταλάβουν και να στηρίξουν ή και να σταθούν κριτικά απέναντι στο κυβερνητικό έργο.
Πηγή: http://tvxs.gr