2 Οκτ 2016

Μήνυμα Τόσμεν σε Βερολίνο: Το ΔΝΤ έχει κανόνες, ελάφρυνση χρέους ή φεύγουμε

Κουνάει μαντίλι
«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα τους αλλάξουμε για την Ελλάδα. Η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή στο πρόγραμμα ή όχι», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στέλνοντας ένα ηχηρό ...
μήνυμα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τη Real News, οι συνομιλητές του Τόμσεν από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας αποκόμισαν την αίσθηση πως το ΔΝΤ δύσκολα θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά την επιμονή της Γερμανίας.
Το Ταμείο, που τον τελευταίο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να λάβει την τελική του απόφαση μέχρι το τέλος του 2016. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ διεμήνυσε πως υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Ή άμεση ελάφρυνση του χρέους ή καγκελάριος της Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο πως η παρουσία του Ταμείου δεν είναι απαραίτητη.
Σημειώνεται πως το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ψηφίστηκε στο Γερμανικό κοινοβούλιο με την προϋπόθεση πως σε αυτό θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Ωστόσο βάσει των τελευταίων δεδομένων η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα φαντάζει αρκετά δύσκολη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ αλλά και των εταίρων της των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωναν πως θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.
Παράλληλα το ΔΝΤ φέρεται να διαφοροποιείται και από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου φέρονται να ενημέρωσαν τα ανώτατα κλιμάκια του Ταμείου πως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των ευρωπαίων εταίρων για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα.
Πηγή: http://tvxs.gr