31 Οκτ 2016

Η Γερμανία θέλει να μπλοκάρει την επόμενη δόση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ

Αποφασισμένη να μπλοκάρει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εμφανίζεται η Γερμανία. Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Μέρκελ αρχίζουν να διακινούν ...
σενάρια για 4ο μνημόνιο. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επανέρχεται στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων θα πρέπει να διευθετηθεί η συμμετοχή του Ταμείου. Η απόφαση μάλιστα είναι ειλημμένη από την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ υποσχεθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Μέρκελ, CDU,  Φόλκερ Κάουντερ στη σημερινή έκδοση της Bild. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών».
Σενάρια για 4ο μνημόνιο
Την ίδια ώρα μερίδα Γερμανών βουλευτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο βοήθειας.
Μιλώντας στην Bild του Σαββάτου ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αναφέρει στην Bild ότι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δις».
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο συντηρητικοί πολιτικοί και ιδίως ο Β. Μπόσμπαχ συγκαταλέγονται στους πιο δεινούς επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο «βετεράνος» της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει «όχι» σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.
Η ελληνική πλευρά
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας προεξοφλούν και Έλληνες πολιτικοί. Σε δηλώσεις του προς την Bild o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι΄ αυτό το λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται λέει προς τη λαϊκή εφημερίδα ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα» και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει «να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά».
Σε χθεσινή του συνέντευξη πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα, κι επισήμανε παράλληλα, ότι «βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος».
«Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο» έσπευσε να συμπληρώσει, σημειώνοντας ότι είναι «παράλογο να μιλάμε για νέο πρόγραμμα» και η σχετική συζήτηση προκαλεί ζημιά.
Πηγή: http://tvxs.gr