31 Οκτ 2016

Ο Έτινγκερ αναλαμβάνει τον προυπολογισμό και τη... γερμανοποίηση της Ευρώπης

Ο Γερμανός Γκύντερ Έτινγκερ είναι σήμερα Ευρωπαίος Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, από τις αρχές του 2017 όμως αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής....
Η αναβάθμιση του αυτή προκαλεί ωστόσο ανησυχίες στις Βρυξέλλες, καθώς στο εξής οι Γερμανοί δεν θα είναι μόνο υπεύθυνοι για την εγκαθίδρυση του δόγματος της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά τώρα θα επιβάλλουν στην ΕΕ και τι ποσό θα δαπανηθεί και πού.
Η επιλογή ενός Γερμανού σε αυτήν την θέση ίσως να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα, υποστηρίζει ο Ντάνιελ Γκρος, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός μεγάλου διπλωματικού λάθους. Το να επιβάλλουν οι Γερμανοί τη λιτότητα αλλά και να τη διαχειρίζονται.
«Ο κύριος Έτινγκερ τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα εκπροσωπώντας όχι μόνο γερμανικά συμφέροντα, αλλά και ευρωπαϊκά. Αλλά στην πολιτική ισχύουν δύο τινά: αυτό που είναι η ουσία και αφορά αποφάσεις ουσίας και οι εντυπώσεις που γεννούν οι αποφάσεις. Και οι εντυπώσεις που ξυπνά η συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι η Γερμανία μαζί με όλες τις άλλες αποκτά μια ακόμη θέση εξουσίας στην ΕΕ και ότι κατά συνέπεια δημιουργείται μια γερμανική Ευρώπη, κάτι που άλλοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν», σχολίασε ο Ντάνιελ Γκρος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
Σχολιάζοντας τους ενδοιασμούς για το πρόσωπο του Γερμανού Επιτρόπου, ο Γκρος παραδέχεται ότι ο Έτινγκερ έχει στα χαρτιά τα «καλύτερα προσόντα» κι εκτός αυτού είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο πλέον υψηλόβαθμος ανάμεσα στους εναπομείναντες  Επιτρόπους. Γιατί όμως ο επικεφαλής της Κομισιόν τον επιλέγει υπό τον κίνδυνο να γερμανοποιηθεί η Ευρώπη; «Ο Γιούνκερ θα έπρεπε να είχε σκεφτεί τυχόν πολιτικές δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά έχουμε δει ότι και σε άλλες περιπτώσεις αστόχησε νομίζοντας ότι κάνει χάρη στη Γερμανία, ίσως και να συμβαίνει, αλλά έτσι όμως φέρει εναντίον του όλες τις άλλες χώρες», λέει.
Η αλήθεια είναι ότι ο Έτινγκερ θα έχει περιορισμένο πεδίο λήψεις αποφάσεων, καθώς το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο χρηματοδότησης των επόμενων 6 ή 7 χρόνων, το αποφασίζει μόνη η ΕΕ και όχι ο Επίτροπος Προϋπολογισμού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κάνει αναδιατάξεις ποσών στον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ανεκδιήγητος Επίτροπος Ετινγκερ και οι 2 μυστικοσύμβουλοι Ευρωβουλευτές
Ποιος είναι ο... ανεκδιήγητος Επίτροπος Έτινγκερ
Ο Γερμανός Γκύντερ Έτινγκερ είναι μια προσωπικότητα που έχει ουκ ολίγες φορές τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, με τα όσα ανεκδιήγητα έχει πει ή κάνει.
Τελευταίο κρούσμα οι ρατσιστικές του δηλώσεις σε επιχειρηματική συνάντηση στο Αμβούργο, όπου αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο σε Κινέζους αξιωματούχους. Ειδικότερα, ο Επίτροπος εξιστόρησε ότι συναντήθηκε με Κινέζους υπουργούς, που όλοι τους ήταν «χτενισμένοι από τα αριστερά στα δεξιά με μαύρο βερνίκι παπουτσιών». Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο να δούμε τους «απατεώνες» και τους «σχιστομάτηδες» να επωφελούνται από την ανικανότητα της Ευρώπης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Στην ίδια του ομιλία δεν παρέλειψε να προβεί και σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα, λέγοντας για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ότι έχει «επιβληθεί», ενώ αστειεύτηκε και για το διαζύγιο του πρώην καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι γκέι.
Όταν η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να τον διορίσει Επίτροπο στην ΕΕ, έμοιαζε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Οι εφημερίδες των ημερών θύμιζαν παλιότερες δηλώσεις του, όπως του 1989, όταν ζήτησε για λόγους ασφαλείας να απαγορευτεί η χρήση μοτοσικλέτας, ή το γεγονός ότι το 1991 του πήραν το δίπλωμα οδήγησης γιατί οδηγούσε υπό την επήρρεια αλκοολ. Πρόσθεταν επίσης ότι δε γνωρίζει και πολλά για το διαδίκτυο, του οποίου θα αναλάμβανε την εποπτεία ως Επίτροπος και ότι τα αγγλικά του είναι ανύπαρκτα.
Η βόμβα από το στόμα του εκτοξεύθηκε ωστόσο στις 29 Ιανουαρίου 2007, όταν προκάλεσε θύελα και πάλι, δηλώνοντας: «Σε μια κοινωνία της αφθονίας, υπάρχει λιγότερη δυναμική από ό, τι στα χρόνια της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο. Το ηλίθιο είναι, ότι δεν υπάρχει πια πόλεμος. Νωρίτερα, για τη σύνταξη ή για το εθνικό χρέος οι πόλεμοι έχουν φέρει αλλαγές. Σήμερα, δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και θα πρέπει να τα κάνει κανείς όλα με τις δικές του δυνάμεις».
Το 2007, ξαναχτύπησε, όταν είχε πλέξει το εγκώμιο ενός Γερμανού πολιτικού που αποκαλύφθηκε ότι ήταν στρατοδίκης στη διάρκεια του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τα ναζιστικά του γραπτά και την  απόφαση του για καταδίκη σε θάνατο τριών Γερμανών στρατιωτών τις τελευταίες μέρες του πολέμου.
Και τελικά το 2009, όταν ακόμα η κρίση στην Ευρώπη βρισκόταν στα σπάργανα της, ο μελλοντικό Επίτροπος Προϋπολογισμού είχε βρε τη λύση (!): Πρότεινε οι χώρες που έχουν χρέος να κρεμάσουν μεσίστιες σημαίες σε όλα τα δημόσια τους κτίρια.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, με την «προφανώς υπανάπτυκτη και μη αποτελεσματική διοίκηση», πρότεινε να αναλάβουν τη διοίκηση της αξιωματούχοι της ΕΕ….
Πηγή: http://tvxs.gr