23 Οκτ 2016

Πόλεμος και εκφοβισμοί στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Άρνηση παροχής εγγράφων, εσωτερικές διαμάχες και εκφοβισμοί είναι τα χαρακτηριστικά του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως μέσω έκθεση τους Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης ...
για τον χειρισμό της ευρωπαϊκής κρίσης που φέρνουν στο φως οι New York Times.
Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ είναι μια αυτόνομη ομάδα που κρίνει την πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο σε κάθε περίπτωση και τις συμπεριφορές των στελεχών του.
Η έκθεση και οι εκφοβισμοί 
Το καλοκαίρι που πέρασε το Γραφείο εξέδωσε μια έκθεση 86 σελίδων για τις επιδόσεις του Ταμείου κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία ήταν «κόλαφος» για τον τρόπο με τον οποίο το ΔΝΤ χειρίστηκε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έκθεση, μέλη του προσωπικού του ΔΝΤ εκφοβίστηκαν από τους εταίρους τους στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, δεν είδαν τη «μεγάλη εικόνα» του προβλήματος και δεν άσκησε αρκετή πίεση για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.
Οι παρεμβάσεις 
Σύμφωνα με τους New York Times, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης το καλοκαίρι, αξιωματούχοι του Ταμείου απαίτησαν το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης να «απαλύνει» τις εν λόγω επικρίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να αφαιρέσει ολόκληρα κομμάτια της έκθεσης. Μεταξύ άλλων, αποσπάσματα που ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου δεν έδινε στους αξιολογητές τα έγγραφα που ζητούσαν.
Ζητούσαν να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση
Η εφημερίδα προσθέτει ότι το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στην απόφασή του να εξετάσεις τις δραστηριότητες του Ταμείου στην ευρωζώνη ήδη από το 2012. Οι αντιδράσεις αυτές προέρχονταν τόσο από αξιωματούχους του ΔΝΤ όσο και από ευρωπαίους - μέλη του ΔΣ του Ταμείου.
Οι διευθυντές της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν ήθελαν να γίνει η έρευνα, χρησιμοποιώντας ορισμένες φορές έντονη γλώσσα στις συναντήσεις με τα στελέχη του Γραφείου, σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, παρά το ότι δημοσίως υποστήριζαν την αποστολή του Γραφείου. Όταν έγινε σαφές ότι το Γραφείο θα προχωρούσε την έρευνα, ευρωπαίοι διευθυντές ζήτησαν αν είναι δυνατόν να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση.
Ο ρόλος του Τόμσεν
Η αντίθεση προς την έρευνα ήταν πιο αισθητή στο ισχυρό Ευρωπαϊκό Τμήμα, που επέβλεπε τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ήταν επίσης ο «αρχιτέκτονας» του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αποστασιοποιήθηκε αρχικά από τους ερευνητές, και η έκθεση κατέληξε να είναι κρίσιμης σημασίας για τις εργασίες του Ταμείου στην Ελλάδα.
Ο Τομσεν τελικά συνεργάστηκε, δίνοντας χιλιάδες emails και έγγραφα και συμφωνώντας να πραγματοποιήσει τρίωρη συνέντευξη με το στέλεχος του Γραφείου που συνέταξε την έκθεση. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος δήλωσε πως το τμήμα του «συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης για πληροφορίες και έγγραφα, χωρίς εξαιρέσεις».
Πηγή: http://tvxs.gr