10 Οκτ 2016

Τι δουλειά έκαναν οι βουλευτές πριν μπουν στη Βουλή

Έρευνα
Φαίνεται πως η τάση των δικηγόρων να ασχολούνται με την πολιτική και να βάζουν πλώρη… για το κοινοβούλιο παραμένει αμείωτη. Όπως και πριν τη μεταπολίτευση έτσι και σήμερα οι δικηγόροι είναι αυτοί που πλειοψηφούν στη Βουλή με ποσοστό ...
15,7 % επί των 300. Τι δουλειά έκαναν, όμως οι υπόλοιποι από τους 300 πριν αναλάβουν δράση στο εθνικό κοινοβούλιο; 
Το 12,6% είναι γιατροί, το 12,6% επιστήμονες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι). Οι πανεπιστημιακοί αποτελούν το 9,6%, οι οικονομολόγοι το 8,8%, οι υπάλληλοι το 8,4%, τα διευθυντικά στελέχη το 6,5%, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης το 5%, ενώ μικρή είναι η συμμετοχή των εργατών - αγροτών, μόλις 1,9%, των τεχνικών επαγγελμάτων 1,1% και των αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων 1,1%. 
Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών «Η πολιτική αντιπροσώπευση στην σύγχρονη Ελλάδα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση, σε επιμέλεια της ερευνήτριας Μανίνας Κακεπάκη.
Στις 230 σελίδες του τόμου καταγράφονται, αξιολογούνται και σχολιάζονται τα χαρακτηριστικά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1996 έως τη σημερινή Βουλή.
Η… ανθρωπογραφία της βουλής 
Μελετώντας τους πολλούς πίνακες μένει κανείς στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει υπεροχή πτυχιούχων ΑΕΙ μεταξύ των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων, με ένα μικρό προβάδισμα στους άνδρες.
Τα πανεπιστημιακά πτυχία εσωτερικού και εξωτερικού είναι 51,3%, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι 19,8 %, ενώ το άθροισμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αγγίζει το 32%. Συνολικά το 83% των βουλευτών κατέχει τίτλους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μόνο ένα 7% δεν διαθέτει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο.
Πρόκειται για ένα πολιτικό προσωπικό που έχει να επιδείξει υψηλές βαθμίδες εκπαίδευσης και μάλιστα υπερβαίνει σε τίτλους το κοινοβουλευτικό προσωπικό άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, των οποίων τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά κυμαίνονται γύρω στο 65 - 80% των ακαδημαϊκών τίτλων.
Πώς όμως εισέρχονται στο κοινοβούλιο και ποια είναι η πρότερη δράση τους; Η θητεία στο κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά (52,5% στους 1.058 βουλευτές που εξετάστηκαν). Έπεται η εκλογή στην αυτοδιοίκηση (39%) και τρίτη κατά σειρά η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (27%). Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση, η υπηρεσία σε ευρωπαϊκές θέσεις (3,2%).
Η μελέτη
Η μελέτη, η οποία επεκτείνεται σε οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις, εστιάζει στις βασικές κοινωνικό - δημογραφικές μεταβλητές, δηλαδή το επίπεδο εκπαίδευσης, το επάγγελμα και το φύλο, διερευνά τις διαφοροποιήσεις στα δύο φύλα όσον αφορά την κατάκτηση υπουργικών θώκων, (όπου υστερούν οι γυναίκες ), αναλύει την γεωγραφική διάσταση της αντιπροσώπευσης, αξιολογεί το θεσμό των βουλευτών επικρατείας και εξετάζει το μεγάλο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών.
Οι συγγραφείς των ξεχωριστών ενοτήτων είναι οι: Γιάννης Καραγιάννης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φανή Μ. Κουντούρη διδάκτορας της Σορβόνης, Κωστής Πιερίδης υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σταύρος Σκρίνης διδάκτορας στο Πάντειο.
Πηγή: http://tvxs.gr