11 Οκτ 2016

Στουρνάρας στην Εξεταστική: Οι ευθύνες του Καραμανλή και τα «ψυχολογικά» του Προβόπουλου

Αιχμές κατά της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για την κρίση, άφησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ...
ΜΜΕ. Επίσης καταλόγισε ευθύνες αλλά και «ψυχολογικά προβλήματα» στον προκάτοχο του Γιάννη Προβόπουλο για το θέμα της Τράπεζας Αττικής, ενώ ήρθε σε αντιπαράθεση για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΜΜΕ, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 

«Καραμανλικές» οι ευθύνες για την κρίση
«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.
Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως.

«Ο Προβόπουλος έχει ψυχολογικά προβλήματα» όταν μιλά για την Τράπεζα Αττικής
Προσωπικά πυρά καταλογίζοντας του «ψυχολογικά προβλήματα» καταλόγισε ο νυν διοικητής της ΤτΕ στον προκάτοχο του Γιάννη Προβόπουλο αναφορικά με το ζήτημα της κακοδιαχείρισης της Τράπεζας Αττικής.
«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα» είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής απαντώντας στον προκάτοχο του, ο οποίος από το ίδιο βήμα είχε καταλογίσει ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του στην Τράπεζα Αττικής ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Εγώ θα πρόσεχα στη θέση του» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας κλιμακώνοντας την επίθεση στον κ. Προβόπουλο. Αντεπιτέθηκε, μάλιστα, στον κ. Προβόπουλο λέγοντας οτι εκείνος ευθύνεται για την Τράπεζα Αττικής. «Ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθάριζε με την Τράπεζα Αττικής. Δεν το έκανε. Το έκανα εγώ» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και διεύψευσε ότι είχε ενημερωθεί από τον Προβόπουλο εγκαίρως για το ζήτημα. «Διάβασα την κατάθεση του κ. Προβόπουλου και είπε ότι με ενημέρωσε. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Δεν υπάρχει επιστολή σε μένα» είπε και πρόσθεσε: «προφανώς την έστειλε κάπου αλλού».

Εντάσεις κι ενστάσεις για τα δάνεια στα ΜΜΕ
Ο επικεφαλής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
«Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Όσον αφορά τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των Μέσων Ενημέρωσης, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες.
Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Μέσων Ενημέρωσης είναι, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, από τους χαμηλότερους. Προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.
Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.
«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η κατάθεσή του συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.

Δεν προσέρχεται στην επιτροπή ο Θέμος Αναστασιάδης
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: http://tvxs.gr