10 Οκτ 2016

Μόνο 1,1 δισ. ευρώ (από τα 2,8 δισ. της δόσης) μας δίνει το Eurogroup

Του... Σόιμπλε
Την εκταμίευση μόνον του 1,1 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ενέκρινε το Eurogroup. Η αποδέσμευση των υπολοίπων 1,7 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Euroworking Group στις 24 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική ...
κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι έχει προχωρήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για το μήνα Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ήταν και η αιτία που το Eurogroup αποφάσισε να σπάσει τη δόση στα δυο, μετά μάλιστα από αυστηρή εισήγηση του Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το Reuters, η εισήγηση του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Ουσιαστικά πρότεινε να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα αν δεν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Τελικά, ωστόσο, το Eurogroup αποφάσισε να εγκρίνει μόνο το 1,1 δις ευρώ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ είπε στη συνέντευξη Τύπου, ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων, σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει τα σχετικά στοιχεία για το Σεπτέμβριο - αυτά θα βγουν έως τον Οκτώβριο - για να επιβεβαιωθεί ότι προχώρησε η εξόφληση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τέλος σημείωσε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος.
Τσακαλώτος: Τεχνικοί οι λόγοι για το «σπάσιμο» της δόσης
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το σπάσιμο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ευθύνεται σε τεχνικούς λόγους καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσκομίσει στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εξερχόμενος από το Eurogroup δήλωσε πάντως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τόνισε ότι ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.
«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.
Πηγή: http://tvxs.gr