26 Σεπ 2016

Ποιό είναι το μυστικό που θα αποκαλύψει απόψε η NASA για την «Ευρώπη»;

Πριν λίγες μέρες η NASA προανήγγειλε ότι σήμερα Δευτέρα θα αποκαλύψει μία νέα σημαντική ανακάλυψη για την «Ευρώπη», τον δορυφόρο του Δία, ξεσηκώνοντας θύελλα θεωριών που ήθελαν τους επιστήμονες να αποκαλύπτουν την ύπαρξη ...
εξωγήινης ζωής. Όπως όμως η ίδια η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος ανακοίνωσε, προς απογοήτευση πολλών, δεν βρήκε εξωγήινους. Ποιό είναι λοιπόν το «μυστικό» που θα μας παρουσιάσει απόψε; Η NASA στην προαναγγελία της αναφέρεται σε αποτελέσματα από την παρατήρηση της «Ευρώπης» και ειδικότερα στις «απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος».

 Ο δορυφόρος του Δία, με διάμετρο 3,100 χιλιόμετρα (10% μικρότερος από τη Σελήνη), εκτιμάται πως φιλοξενεί ένα τεράστιο ωκεανό υγρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, ωστόσο δεν έχει σταλεί ποτέ κάποιο ρομποτικό όχημα για να τον εξερεύνηση και τα στοιχεία προκύπτουν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Η NASA προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή στην Ευρώπη μέσα στο 2020.  Αποστολή στην Ευρώπη ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με εκτόξευση το 2022 και άφιξη το 2030. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στον ισημερινό της Ευρώπης δεν ξεπερνά τους -160 βαθμούς Κελσίου ενώ στους πόλους της είναι -220 C. Η απόστασή της Ευρώπης από τον Ήλιο είναι κατά μέσο όρο 780 εκατ. χιλιόμετρα.
Εικάζεται πως η ανακοίνωση της NASA θα σχετίζεται με παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο το 2012 εντόπισε στο νότιο πόλο της Ευρώπης μια δραστηριότητα που έμοιαζε με τεράστια νέφη από ατμούς νερού που έφθαναν μέχρι και 200 χιλιόμετρα σε ύψος.
Η NASA είχε ανακοινώσει τότε ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε δεν μπορεί να σχετίζεται με πρόσκρουση μετεωρίτη πάνω στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες θεώρησαν τότε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και έδωσαν την εξήγηση ότι οι υδρατμοί βγαίνουν από ρωγμές.
«Εάν αυτές οι ρωγμές ενώνονται με τον ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης που είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν απευθείας να εξετάσουν τη χημική σύνθεση της Ευρώπης και το πιθανώς κατοικήσιμο περιβάλλον της χωρίς να αναγκαστούν να σκάψουν κάτω από τα στρώματα πάγου. Και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό» τόνισε ο Lorenz Roth ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ερευνών στο San Antonio.
Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του ωκεανού, η «Ευρώπη» αναγνωρίζεται ως  η πιο πιθανή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος για εξωγήινη ζωή.
To tvxs.gr θα μεταδώσει ζωντανά την παρουσίαση, η οποία ξεκινά στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Πηγή: http://tvxs.gr