13 Σεπ 2016

Πανσέληνος και Νέα Σελήνη πυροδοτούν μεγάλους σεισμούς;

Έρευνα
Οι ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Ινδονησία το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν, όταν υπάρχει πανσέληνος ή νέα σελήνη, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα....
Αυτό οφείλεται στο ότι, αυτές τις δύο περιόδους του μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, αυξάνεται περισσότερο η βαρυτική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας.
Η οποία με τη σειρά της, εκτός από τις παλίρροιες, ασκεί μεγαλύτερη πίεση και πάνω στα τεκτονικά ρήγματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Σατόσι Ίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών Nature Geoscience, ανέλυσαν αρχεία άνω των 10.000 σεισμών τουλάχιστον 5,5 βαθμών σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι σεισμοί άνω των 8 βαθμών της κλίμακας R εμφανίζουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την πανσέληνο και τη νέα σελήνη.

Από τους 12 μεγαλύτερους σεισμούς 8,2 βαθμών ή περισσότερο, οι εννέα συνέβησαν κοντά σε αυτές τις δύο ημέρες.
Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τους μικρομεσαίους σεισμούς.  
Βεβαίως, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, πέρα από τις φάσεις της Σελήνης, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση ενός σεισμού.
Και ασφαλώς, από πρακτική άποψη, η συσχέτιση φάσεων της Σελήνης και σεισμών δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον οι κοινωνίες πρέπει να προετοιμάζονται για ένα σεισμό.
Πηγή: http://tvxs.gr