17 Σεπ 2016

Ένα διαφορετικό ΑΤΜ που μπορεί να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία

Υπάρχει ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και να γλιτώσει τους πολίτες από ώρες αναμονής σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών. Το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και Έκδοσης Εγγράφων φιλοξενείται στο ...
περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και Έρευνας, στην 81η ΔΕΘ και υπόσχεται να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Unixfor SA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες υπηρεσίες ίσως σαν ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ώρα διεκπεραίωσης ενός αιτήματος, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κατερίνα Κοκολιού, ηλεκτρολόγος μηχανικός στην εταιρεία.
Αν και το μηχάνημα -το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το 2013- δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, παρόμοιό του και πιο καινούργιο μοντέλο έχει πωληθεί στο εξωτερικό.
Πως λειτουργεί
Ο χρήστης έχει δύο επιλογές:  Είτε την κατάθεση δικαιολογητικών, είτε την έκδοση πιστοποιητικών.
Ο πολίτης πληκτρολογεί τα στοιχεία του και στη συνέχεια αυτά συνδέονται ηλεκτρονικά με μια επίσημη βάση δεδομένων, που κάνει και την πιστοποίησή του.
Όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κατάθεση, εισάγει το έγγραφο στην είσοδο του μηχανήματος για σάρωση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύστημα δημιουργεί εξώφυλλο και συρράπτει τις σελίδες ως τεύχος. Ακολούθως, οδηγούνται αυτόματα στο ασφαλές κιβώτιο φύλαξης. Ο πολίτης λαμβάνει μία απόδειξη πιστοποίησης συναλλαγής, ενώ ηλεκτρονικά αντίγραφα αποστέλλονται σε συγκεκριμένους παραλήπτες.
Όταν ο πολίτης θέλει να κάνει έκδοση πιστοποιητικών, αφού ταυτοποιηθεί, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα προς εκτύπωση πιστοποιητικά. Το σύστημα εκτυπώνει το πιστοποιητικό που ζήτησε ο πολίτης. Πριν την παράδοση, το σύστημα συρράπτει όλα τα πιστοποιητικά μαζί και, τέλος, ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά και η συναλλαγή καταγράφεται για λόγους ασφάλειας.
Πηγή: http://tvxs.gr