26 Σεπ 2016

Πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Οι δανειστές βρίσκονται στην Κύπρο για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας, μετά τη λήξη του τριετούς μνημονίου τον περασμένο Μάρτιο. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, μετά την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, οι δανειστές θα αξιολογούν ανά ...
εξάμηνο την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι για τον τραπεζικό τομέα, τα κλιμάκια των δανειστών θα έχουν επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και τις διοικήσεις των τριών μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού. Αυτές οι επαφές έχουν σκοπό την αξιολόγηση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς και της κεφαλαιακής κατάστασης και της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Επίσης, σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις 30 Σεπτεμβρίου, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γεωργκάτζη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8,6%, στα 18,444 δισ. ευρώ.
Μία θετική έκθεση των διεθνών δανειστών θα διευκολύνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε επενδυτικό επίπεδο, γεγονός που θα μειώσει το κόστος του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr