22 Σεπ 2016

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου ξεκινά την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο θα μπει σύντομα στον «αγώνα» αναζήτησης εξωγήινης ζωής! Ο λόγος για ένα νέο τηλεσκόπιο που αυτή τη βδομάδα ολοκληρώνεται στην Κίνα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητα. Με ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων, ...
το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύει ραδιο-σήματα και ενδεχομένως ενδείξεις ζωής σε μακρινούς πλανήτες, όπως αναφέρει το CNN. «Το τελευταίο τηλεσκόπιο της Κίνας θα είναι σε θέση να κοιτά ταχύτερα και μακρύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, στην έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη», δήλωσε ο Douglas Vakoch, πρόεδρος του METI International, μια διεθνούς οργάνωσης που ασχολείσαι με την ανίχνευση εξωγήινης ζωής.
Το τηλεσκόπιο ονόματι Aperture Spherical Telescope ή FAST, θα αρχίσει τη λειτουργία του στις 25 Σεπτεμβρίου.
Το ρωσικό τηλεσκόπιο RATAN-600 είναι μεγαλύτερο από το FAST ως προς τη διάμετρο των πάνελ που τοποθετούνται σε ένα δαχτυλίδι με διάμετρο 576 μέτρα, όμως δεν πρόκειται για ένα μοναδικό «πιάτο» και η επιφάνεια συλλογής είναι πολύ μικρότερη από αυτή του FAST.
Η κατασκευή του τεράστιου τηλεσκοπίου αξίας 185 εκατ. δολαρίων, ξεκίνησε 2011, με το τελευταίο από τα 4.450 τριγωνικά πλαίσια που αποτελούν το «πιάτο» να τοποθετείται στη θέση του τον Ιούλιο. Παρότι η κατασκευή είναι τεράστια και συνεπώς αδύνατο να μετακινηθεί, κάθε πάνελ μπορεί να μετατοπίζεται.
Το τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε σε μια απομονωμένη τοποθεσία στην επαρχεία Guizhou της Κίνας, που ήταν ένα μεταξύ  των 400 σημείων τα οποία οι επιστήμονες ερεύνησαν για 10 χρόνια. Η κοιλάδα έχει το ιδανικό μέγεθος και τα βουνά που την περιτριγυρίζουν παρέχουν μια καλή «μόνωση» σε παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων.
telescopes2 telescopes3 telescopes4 telescopes5 telescopes6 telescopes7 telescopes9
 
Πηγή: http://www.newsbeast.gr