28 Σεπ 2016

Το πόρισμα των Σοφών για τα εργασιακά: Όχι στις ατομικές συμβάσεις

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους ...
για τα εργασιακά, που θα αποτελέσει και τον πιλότο στην επικείμενη διαπραγμάτευση Ελλάδας με τους δανειστές. Το πόρισμα των Σοφών για τα εργασιακά παρουσιάζει το σημερινό «Έθνος». Σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας καταλήγει σε 12 συστάσεις που ακουμπούν στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις - κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι 8 από τις 12 συστάσεις αποτυπώνονται με ομόφωνη γνώμη των καθηγητών, ενώ οι υπόλοιπες με πλειοψηφία.
Οι καθηγητές που συμμετέχουν στην επιτροπή παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων διαδικασία έγκρισης.
Οι «Σοφοί» των εργασιακών τάσσονται επίσης υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών - ομοιοεπαγγελματικών), ενώ κατά πλειοψηφία προκρίνουν και την επαναφορά της αρχής της «εύνοιας», που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.
Τέλος, ομόφωνα καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.
Πηγή: http://tvxs.gr