22 Σεπ 2016

Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα με τρεις ανοιχτές εκκρεμότητες

Στον αστερισμό των προαπαιτούμενων επιστρέφει απο σήμερα η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 2,8 δις ευρώ. Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληοφορίες, θα περιλαμβάνονται τα περισσότερα από ...
τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να κλείσει η «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης, με τα επίμαχα ανοιχτά θέματα – όπως ο ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρήσεων και το σχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων – να παραμένουν στο τραπέζι των «τεχνικών» διαπραγματεύσεων.
Οπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές έχει σημειωθεί πρόοδος και στα δύο θέματα και αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, με στόχο το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δις να δοθεί στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το ίδιο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πολιτική επικύρωση αυτής της έγκρισης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβίου, έτσι ώστε με την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, στις 17 Οκωβρίου, να ξεκινήσει αμέσως η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι εντός των επομένων ημερών θα κλείσει και το θέμα της στελέχωσης του ΥπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων όπου, επίσης, διαπιστώνονται «μεγάλες συγκλίσεις» με τους πιστωτές.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (εκτός απροόπτου θα χρειαστεί νομοθετική κύρωση και γι’ αυτό το θέμα), αλλά και τη μεταφορά της ομάδας των ΔΕΚΟ στο καινούργιο Ταμείο
* Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (ασφάλιση στον ΟΓΑ σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους), κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές του κλάδου υγείας, καθώς και των εκπτώσεων που αφορούν την αναγνώριση πλασματικών ετών.
* Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
* Η θέσπιση των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων.
* Οι νομοθετικές αλλαγές για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στόχος είναι να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια τη Δευτέρα και να ενταχθούν σε αυτό και οι διατάξεις που θα αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό και τις αδήλωτες καταθέσεις.
Πηγή: http://tvxs.gr