26 Σεπ 2016

«Αδιέξοδο» το μήνυμα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία

Οι περιφερειακές κάλπες στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων ανέδειξαν μεγάλο νικητή τον Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος και μεγάλο ηττημένο τον Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μία εκλογική μάχη ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ισπανία ...
που βρίσκεται επί 10 μήνες σε ακυβερνησία και μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτων εκλογών. Τα αποτελέσματα πάντως, δεν φαίνεται να ανοίγουν τον δρόμο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία. Οι κάλπες στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα στην χώρα, ωστόσο τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης δείχνουν ότι δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο, που θα μπορούσε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο.
Στη Γαλικία, τη γενέτειρα του Μαριάνο Ραχόι το κόμμα του επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και κέρδισε άνετα. Το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την αυτοδυναμία στην τοπική Βουλή ενώ στη χώρα των Βάσκων πρώτο και ενισχυμένο βγαίνει ξανά το συντηρητικό ιστορικό βασκικό κόμμα PNV, χωρίς όμως αυτοδυναμία, με δεύτερο να τερματίζει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σοσιαλιστές ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι, χάνοντας έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από 4 χρόνια κι επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα των Podemos.
Αξιοσημείωτη πτώση παρουσίασαν οι Σοσιαλιστές στη Γαλικία ερχόμενοι τρίτοι και χάνοντας τη δεύτερη θέση από τον συνασπισμό En Marea που υποστηρίζεται από τους Podemos, ενώ στη Χώρα των Βάσκων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έπεσε στην τέταρτη θέση.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η καθοδική πορεία που έδειξαν οι τοπικές κάλπες την Κυριακή δεν αποκλείεται να δείχνουν μία γενική άνοδο των Podemos, που αν επαναληφθούν οι εκλογές μπορεί και να κερδίσουν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές, χωρίς όμως και αυτή η εξέλιξη να δίνει τη λύση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.
Οι Σοσιαλιστές πάντως θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεξετάσουν την θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη. Το κόμμα αρνείται ακλόνητα να απόσχει από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επέτρεπε στον Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Πηγή: http://tvxs.gr