30 Σεπ 2016

Τσίπρας προς Ερντογάν: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Με ένα αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, μετά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δημόσια αμφισβήτιση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν....
«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας:
«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»

Πυρά κατά Ερντογάν και στην Τουρκία
Η δήλωση Ερντογάν, με την οποία στην πράξη ο τούρκος πρόεδρος θέτει θέμα συνόρων και κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, δέχθηκε σφοδρά πυρά και στο εσωτερικό της Τουρκίας με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης να υπενθυμίζει στον τούρκο πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το καταλυτικό πλαίσιο ύπαρξης της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους αναλυτές να καταλογίζουν στον Ταγίπ Ερντογάν «παιχνίδια» σκπιμότητας προκειμένου να πλήξει τους κεμαλιστές αντιπάλους του.

Ισχύει και για τη... Γερμανία η Συνθήκη της Λωζάνης
Αίσθηση προκάλεσε και η διπλωματική αστοχία του Βερολίνου, που στην πρώτη του αντίδραση πήρε ίσες αποστάσεις κάνοντας λόγο για «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ». Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανασκευαστική τοποθέτηση αναφέροντας – σύμφωνα με το ΑΠΕ – ότι «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου ήταν η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, η ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και η επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πηγή: http://tvxs.gr